- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Најлепше руске песме 20 година на сцени Позоришта на Теразија – „Цигани лете у небо“ 350. пут

© Фото : Спутњику уступило Позориште на ТеразијамаМјузикл "Цигани лете у небо" 350. пут на сцени Позоришта на Теразијама
Мјузикл Цигани лете у небо 350. пут на сцени Позоришта на Теразијама - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
Пратите нас
Ансамбл мјузикла „Цигани лете у небо“ прославиће 27. априла 350. извођење ове, код публике омиљене представе, која се на сцени Позоришта на Теразијама изводи близу 20 година.
Премијера представе о слободи и љубави, у режији Владимира Лазића, била је 17. априла 2004. године и од тада се увек игра пред препуном салом како на матичној, тако и другим сценама широм земље и ван ње.
Иако на почетку свог сценског живота овај комад није био охрабрен од стране позоришне критике, он је растао и трансформисао се у врло специфичну енергију ансамбла који са све већим жаром изводи најлепше руске песме Јевгенија Доге осликавајући једну од најпознатијих љубавних прича, али једнако бавећи се питањем границе слободе, поноса и друштвених норми.

Потрага за слободом

Аутентична потрага за слободом је, сматра глумац Иван Босиљчић, највећи адут представе „Цигани лете у небо”:
„Публика нам се изнова враћа јер и свако у гледалишту за истим чезне. То је та тема слободе коју је Максим Горки отворио у својој приповетци, а коју ми откривамо већ две деценије на сцени Позоришта на Теразијама. Она је у речима, музици, у односима и сваком покрету који изводимо увек изнова“.
Татема је, сматра популарни глумац, у нашем времену актуелнија него икад:
„Колико смо далеко од слободе? Има ли је уопште? Наши јунаци доживљавају трагичан крај у одбрани те слободе онако како је лично схватају. Сматрам да је њихов избор могао бити и другачији - уместо разарајуће страсти. У себи су могли пробати да пробуде љубав која све трпи, која је благотворна. Да изаберу живот. Ето та могућност, то је заправо простор наше слободе. А страдална судбина Зобара и Раде дубоко потреса, јер свакога од нас ставља пред могућност бољег избора”.

Љубав једина смислена

“Нема више слободе, Радо. Ни за тебе ни за мене - каже Лојло Зобар.
Трагање за слободом је трагање за сопством, схватање да је љубав једина, целовита и смислена, каже глумица Милена Васић.
„Сви глумци су веровали у ову представу, иако су у почетку постојале различите критике и ставови. Ипак, та размена емоција између нас и публике је ову представу обликовала, надоградила и сачувала. Због тога они воле 'Цигане' јер са Радом и Зобаром узлећу до те слободе и на крају плачу. То је нека радосна туга!”, сматра Милена Васић.

Најдубља људска прича

Иван Босиљчић и Милена Васић су почетком 2020. након 16 година предали улоге млађим колегама са жељом да наставе успех ове представе у годинама које следе - Никола Шурбановић преузео улогу чувеног крадљивца коња Лојка Зобара, а након велике аудиције, улога Раде додељена је Миони Марковић и Оливери Драгичевић (у равноправној алтернацији).
© Фото : Спутњику уступило Позориште на ТеразијамаПрича о љубави и слободи
Прича о љубави и слободи - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
Прича о љубави и слободи
„Скоро да не постоје представе које људи гледају по десет, двадесет или тридесет пута. Која је тајна представе 'Цигани лете у небо'? То није само текст великог писца Максима Горког. Није ни само чаробна музика коју сви певамо када нам је тешко или лепо. На крају, то је најдубља људска прича о томе за шта је вредније живети и умрети - за љубав или за слободу. Рада и Лојко Зобар неће да живе без слободе, а не могу да живе без љубави”, истиче Миона Марковић.
Ово је прича, каже Никола Шурбановић, о човеку и његовим жељама, страховима, храбрости, љубави.
© Фото : Спутњику уступило Позориште на Теразијама“Нема више слободе, Радо. Ни за тебе ни за мене" - каже Лојло Зобар
“Нема више слободе, Радо. Ни за тебе ни за мене - каже Лојло Зобар - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
“Нема више слободе, Радо. Ни за тебе ни за мене" - каже Лојло Зобар
У сарадњи са издавачком кућом Суматра, а поводом јубиларног извођења овог мјузикла, у четвртак 27. априла уз купљене улазнице на благајни позоришта за представе са мајског репертоара, публика ће на поклон добити књигу „Цигани лете у небо“.
Ауторски тим представе чине Ивана Димић (адаптација), Александар Седлар (диригент), Крунослав Симић (кореограф), Герослав Зарић (сценограф) и Снежана Шимић (костимограф).
У представи учествују Душица Новаковић/Кристина Савић, Драган Вујић/ Милан Тубић, Никола Булатовић, Милан Антонић, Душко Радовић, Предраг Милетић, Милан Босиљчић, Мирољуб Турајлија, Бранко Ђурић, Татјана Димитријевић, Јелена Арсић, Снежана Јеремић Нешковић, Ана Кораћ/Марија Круљ, Барбара Милованов, Милан Милосављевић, Марко Николић мл, Владан Савић, Александар Дунић, Ана Симић, Бојан Гавриловић, Татјана Поповић, Ана Здравковић, Валентина Павличић, Милица Буразер/Митра Младеновић, као и балет, хор и оркестар Позоришта на Теразијама.
Радивоје Лола Ђукић - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2023
КУЛТУРА
Како је настало једино музичко позориште у региону: 100 година од рођења Лоле Ђукића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала