- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Немачка: Нови штрајкови на железници и аеродромима

© AP Photo / Michael ProbstШтрајк запослених у саобраћају у Немачкој
Штрајк запослених у саобраћају у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
Пратите нас
Немачки Синдикат железнице и саобраћаја (ЕВГ) од три сата јутрос па до 11 часова поново блокира железнички саобраћај широм Немачке, где јуче и данас трају и штрајкови упозорења у области контроле летења, путника и робе, као и у сервисној области на аеродромима у Келну/Бону, Диселдорфу и Хамбургу.
У међуградском и регионалном железничком саобраћају најављена су велика ограничења.
Запослени међуградских, регионалних и локалних возова и шинобуса ступили су у штрајк након што је синдикат позвао све своје чланове код Немачке железнице (ДБ) и још 50 других аутобуских и железничких предузећа да се придруже обустави рада. И особље приватних железничких предузећа из групе „Трансдев“ придружило се штрајку у различитим деловима Немачке.
Линије метроа и многе аутобуске линије, међутим, не би требало да буду погођене штрајком.
Ипак, ако сарадници Немачке железнице надлежни за сигнализацију и инфраструктуру, коју користе и друга железничка предузећа, одлуче да ступе у штрајк, онда ће и возови других предузећа морати да стану.
У Хамбургу раде метро и аутобуси који припадају том предузећу, али брзи градски шинобуси (С-Бахн) су и у Хамбургу и у осталим градовима погођени штрајком.
У метрополама као што је Минхен метро ради, исто као и аутобуси и трамваји Минхенског саобраћајног друштва (МВГ), али су градски возови и у том граду заустављени. Обустављен је саобраћај и на регионалним аутобуским линијама.
Штрајк упозорења почео је јутрос у 3 сата и траће до 11 часова пре подне.
Немачке железнице објавиле су да међуградски возови не саобраћају до 13 часова. Осим тога, и регионални железнички саобраћај овог предузећа биће у то време обустављен.
Немачке железнице су саопштиле да ће, после окончања штрајка упозорења, „покренути што пре и што већи број линија по нормалном реду вожње“. Ипак, у саопштењу се додаје и то да се и у послеподневним сатима мора рачунати с извесним ограничењима у саобраћају.
Од 13 часова железнички саобраћај постепено ће почети да се успоставља, али нормализација може неко време да траје, јер ни запослени, ни возови неће у то време бити тамо где би по реду вожње морали да буду.
Синдикат „Верди“, независно од штрајкова упозорења на железници, одржао је јуче и организује данас штрајкове упозорења у области контроле летења, контроле путника и робе, као и у сервисној области на аеродромима у Келну/Бону, Диселдорфу и Хамбургу.
Путници морају да рачунају с бројним отказивањима летова. Синдикат је упозорио да се „у вези са штрајком може рачунати са дужим временом чекања, али и са отказивањем неких летова“.
Диселдорф је један од највећих немачких аеродрома и погођен је штрајком, исто као и Хамбург и Келн/Бон, а синдикат је позвао на штрајк и у Штутгарту.
Остали важни аеродроми, као што су Франкфурт и Минхен, раде нормално. Ипак, и они ће осетити последице штрајкова упозорења, рецимо на летовима унутар Немачке, преноси Танјуг.
Синдикат ЕВГ је саопштио да је до паралелног штрајка са синдикатом Верди дошло случајно, јер синдикати то нису договарали.
Штрајк радника аеродрома у Хамбургу - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
СВЕТ
Штрајк аеродромског обезбеђења, отказује се 700 одлазних летова у Немачкој
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала