- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шеф тајванске дипломатије упозорава: Могућ сукоб са Кином 2027. године

© AP Photo / Taiwan Presidential OfficeПредседница Тајвана Цај Инг Вен
Председница Тајвана Цај Инг Вен - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
Пратите нас
Тајвански министар спољних послова Џозеф Ву упозорио је на могући сукоб са Кином 2027. године, наводећи да се Тајпеј припрема за могућност напада.
Тајван покушава да ојача западну подршку пре могуће кинеске инвазије, објавио је данас Гардијан.
Ву је за британски радио Ел-Би-Си рекао да Тајван схвата кинеску војну претњу веома озбиљно.
Ву је направио аналогију између Кине и Русије, рекавши да свет у прошлости није озбиљно схватио агресивне ставове Русије.

"Нисмо спречили Русију да преузме Крим. А Руси су били охрабрени да крену напред и покрену рат против Украјине. Нисмо спречили Кину да наметне закон о националној безбедности у Хонгконгу. И људи су се питали: да ли ће Тајван бити следећи? Сада Тајван осећа сав овај притисак”, истакао је Ву.

Амерички обавештајци верују да је кинески председник Си Ђинпинг наредио војсци те земље да буде спремна до 2027. године да припоји Тајван.
Кинески министар спољних послова Ћин Ганг рекао је данас да обе стране Тајванског мореуза припадају Кини и да "ће они који се играју ватром на Тајвану на крају изгорети”.
Поједини амерички званичници верују да би сукоб могао да избије и раније.
Шеф америчке индопацифичке команде, адмирал Џон Акилино, рекао је у уторак комитету оружаних снага у Конгресу да „сви нагађају“ када је у питању предвиђање временских рокова за сукоб између Кине и Тајвана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала