- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Снажан потез у самоодбрани: Република Српска самостална - у оквиру дејтонске Босне

© Sputnik / Радоје ПантовићЗграда Владе РС у Бањалуци
Зграда Владе РС у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
Пратите нас
Поштовање БиХ у оквиру устава неће бити упитно за Републику Српску, али наметање међународног правног насиља више неће бити подржавано. На исти начин на који Република Српска поштује уставом загарантовани капацитет Босне и Херцеговине, Република Српска тражи да се поштује уставом загарантовани капацитет Републике Српске.
Овако састанак странака из Републике Српске, који је сазван на иницијативу председника републике Милорада Додика, коментарише портпарол Странке независних социјалдемократа Радован Ковачевић.

Република Српска - самостална у оквиру дејтонске БиХ

Према његовим речима, самосталност коју Република српска има унутар дејтонске БиХ, на начин који је то предвидео Устав БиХ, довољан је капацитет самосталности за Републику Српску.

„Уколико то неко не буде поштовао и уколико неко буде инсистирао на томе да се легализује актуелно стање које смо добили међународним правним насиљем и отимањем надлежности од Републике Српске, онда би веома лако ово што ми данас зовемо самостална Република Српска у дејтонској БиХ, могло да прерасте само у самосталну Републику Српску“, наводи он.

Састанак већине политичких актера из Српске потврда је опредељења политичких фактора за самосталном Републиком Српском у оквиру дејтонске БиХ, додаје он.
„Оно што тражимо јесте да оно што смо потписали 1995, када смо потписали Дејтонски споразум, када смо потписали Устав БиХ, јесте ниво аутономије који је Републици Српској загарантован и тражићемо да се све то поштује на начин на који је и потписано“, категоричан је Ковачевић.

Устав БиХ јасно наводи - имовина је надлежност ентитета

Према Ковачевићевим речима, питање државне имовине не би смело да буде кључно политичко питање (а сада се намеће као такво) јер је решено Дејтонским споразумом, односно његовим Анексом 4, који је заправо Устав ове државе.
„У Уставу БиХ јасно су наведене њене надлежности и то може да види свако. Тих надлежности има неколико и највише се односе на спољну политику, спољну трговину, монетарну политику, контролу границе и ништа изван тога. Оно што исто тако постоји у Уставу је Члан 3, Тачка 3, у којој стоји да оно што није изричито наведено као надлежност БиХ јесу надлежности ентитета“, објашњава он.
Међутим, захваљујући саставу Уставног суда БиХ, који се састоји од по двоје судија из свака од три конститутивна народа и троје судија странаца које именује председник Европског суда за људска права, дешава се да се одлуке доносе прегласавањем српских и хрватских судија. А те одлуке су, према Ковачевићевим речима, у потпуној супротности са Уставом.
„Тако је и одлука којом су рекли да имовина припада БиХ донесена прегласавањем и на антиуставан начин јер нису имали на шта да се позову у Уставу“, каже Ковачевић.
Подсећамо, Милорад Додик сазвао је састанак свих политичких актера из Републике Српске након што су посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ из редова бошњачког народа, заједно са двојицом чланова Председништва БиХ, Денис Бећировић и Жељко Комшић, потписали заједничку изјаву којом се Тужилаштво БиХ позива да процесуира одговорне који најављују да ц́е наставити књижење државне имовине на Републику Српску.
Додик је најавио да ће се на столу наћи документ којим би странке из Српске потврдиле уједињеност о њеној самосталности у оквиру БиХ. Председник Српске је рекао да ће предложити да буду одбачени сви акти који нису у складу са Уставом, што, према његовим речима, значи наслеђе високих представника и рада Уставног суда БиХ. Он је оценио да је питање имовине кључно и једни могући начин да буде решено је да две стране потврде да имовина која је у Српској припада њој, а она која је у Федерацији припада овом ентитету.
БиХ - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
РЕГИОН
Писмо које отвара политичку кризу у Босни: Дејтон и Српска морају да се бране
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала