Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стано: Императив да се Срби врате у локалне институције на северу КиМ

© Фото : YouTube/tvk3, snimak sa ekranaПетер Стано
Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
Пратите нас
Портпарол Европске Уније Петер Стано данас је изјавио да је императив да се Срби на Косову и Метохији врате у локалну управу, полицију и правосуђе, и да је потребно да обе стране одиграју улогу у томе.
Он је истакао да и Београд и Приштина имају обавезу да дају приоритет повратку Срба у локалне институције, али и да истовремено постигну договор о путу у будућност који ће бити инклузиван, праведан, демократски и миран, преноси РТВ21.
"Веома је разочаравајуће што је Српска листа која представља косовске Србе одлучила да не учествује на локалним изборима заказаним за 23. април у четири општине на северу, упркос чињеници да су избори померени од децембра за април и да је рок за кандидатуру истекао. Осигурати да се избори одрже у мирним условима је од суштинског значаја и ЕУ позива све стране на суздржаност'', рекао је Стано.
Портпарол ЕУ је рекао да је постигнут мали напредак по питању повратка Срба у институције, упркос томе што су се ЕУ и њени партнери обавезали да ће обе стране испунити своје обавезе према споразуму.
Портал подсећа да су избори расписани након оставке политичких и институционалних представника Срба и српских припадника полиције, након тензија прошле године.
Према Становим речима, споразум постигнут у Бриселу и анекс за његову имплементацију договорен у Охриду отварају пут свестраној нормализацији односа између тзв. Косова и Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала