- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина у НАТО – директан сукоб са Русијом

© Sputnik / Mikhail Markiv / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и НАТО-а
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2023
Пратите нас
Украјина се неће скоро прикључити НАТО-у, јер би то довело до отворене конфронтације између Русије и Запада, а у том случају би центри одлучивања на Западу аутоматски могли постати легитимна мета за руске ракете, оцењују експерти.
Изненадна посета генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга Кијеву, прва од почетка руске специјалне операције, поново је покренула приче о могућем чланству Украјине у НАТО-у, мада су експерти једногласни у ставу да се то у скорије време неће догодити. Иако је алијанса укључена у сукоб у Украјини, пријем те земље би значио да НАТО улази у рат, јер је члан 5. НАТО уговора залог колективне обране који обавезује њене чланове да штите једни друге.
С друге стране, Украјина у НАТО-у је „црвена линија“ за Русију и Москва неће и не може дозволити улазак те земље у алијансу, јер за Русију то значи да ће се појавити извор сталне војне опасности.
Друго, међу западним савезницима и даље нема једногласности око тога треба ли опустошена Украјина, која уз то има проблема са корупцијом, да буде чланица НАТО-а, а осим тога алијанса не прима у састав оне земље које имају територијални спор са другим државама.
Столтенберг, који је боравио у посети Кијеву у знак подршке Украјини, док се припрема за контраофанзиву убеђен је да ће та земља „временом“ постати чланица Северноатлантске алијансе. Он је оценио да је Украјина заслужила своје место у евроатлантској породици, те да је њено право место у алијанси.
Његову изјаву да НАТО нема намеру да одустане од тога експерти тумаче као знак Русији да Запад намерава да настави рат. То управо још једном потврђује учешће НАТО-а у војном сукобу на страни Украјине.
Међутим, руски експерти оцењују да Столтенбергове изјаве не значе да ће Украјина ускоро бити примљена у редове војног блока, подсећајући и на речи других званичника који су рекли да ће се о питању чланства озбиљно разговарати након окончања оружаног сукоба.
Главни услов за чланство који се, макар, јавно објављује, јесте крај сукоба. НАТО тражи победу и резултате, с обзиром на континуирану помоћ коју пружа Кијеву.
"Столтенберг је један од водећих лобиста за пружање војне помоћи Оружаним снагама Украјине из НАТО земаља. Он је јесенас решио то питање да се започне са испорукама тенкова и муниције. Уложио је много напора да организује руководство земаља НАТО-а да подрже на сваки могући начин решавање овог питања... Сада је, очигледно, дошао по извештаје и да види шта се ради и како се ради. Ако у наредних месец - месец и по дође до украјинске контраофанзиве то би могао бити још један од разлога зашто се Столтенберг појавио у Кијеву – дошао је да провери да ли је све спремно, да ли је све у реду са испорукама, имају ли леопарде, челенџере итд“, сматра руски експерт Дмитриј Корњев .

Рат до последњег Украјинца

Чланице НАТО испоручиле су више од 150 милијарди евра помоћи од фебруара прошле године. Савезници су обезбедили обуку за десетине хиљада украјинских војника, а по Столтенберговом признању „сада испоручују више авиона, тенкова и оклопних возила“.
Генерални секретар НАТО-а је истакао да ће алијанса пружити континуирану подршку Украјини док наставља да се бори од „руског бруталног агресорског рата”, док председник Украјине Влaдимир Зеленски упорно поручује да је време да НАТО донесе политичку одлуку и позове Украјину да се придружи том војном савезу.
Украјински лидер је на заједничкој конференцији за новинаре у Кијеву са шефом НАТО-а рекао да би самит НАТО-а у Вилњусу, у јулу, могао да постане „историјски” и додао да је примио позив да на њему присуствује.
Он је рекао да Украјина такође жели безбедносне гаранције на свом путу да једног дана постане чланица НАТО-а, а посету генералног секретара, прву од почетка рата, протумачио је као знак да је алијанса спремна да започне ново поглавље у односима са Украјином, поглавље амбициозних одлука.
Руски експерт Дмитриј Журављов сматра да Зеленски заправо покушава да увуче алијансу у директан сукоб са Русијом.
„Зеленски тражи да земље НАТО-а прогласе да је рат са Украјином рат са алијансом... Он каже: 'Ако нас не прихватате, онда нам барем дајте правни статус'. Али НАТО то не може дати, јер нису спремни да објаве рат Русији, а у исто време нису спремни ни да кажу Украјини да то неће учинити“, сматра Журављов.
У суштини, Зеленски инсистира да земље алијансе ратују за Украјину са Русијом, али је мало вероватно да ће успети, додао је политиколог.
„НАТО је целу ову ситуацију створио управо да би се Украјина борила за НАТО против Русије, а не обрнуто“, појаснио је Журављов.
Другим речима, Вашингтон и његови савезници настављају да водe прокси рат против Русије користећи Украјину као оруђе, а њихови потези указују на спремност Запада да се бори са Русијом до последњег Украјинца.

НАТО користи штап и шаргарепу

Столтенберг и представници земаља НАТО-а стално пропагирају тему „отворених врата“ алијансе и истовремено избегавају да говоре о роковима и конкретним условима за улазак, док Украјина своју будућност види у НАТО савезу, па је прошлог септембра упутила захтев за убрзано чланство након што је Русија припојила четири нова региона.
Експерти кажу да је кретање Украјине ка НАТО-у начин да се Украјина коначно отргне од Русије. Ово је згодан инструмент за увоз русофобије и мењање идентитета украјинског народа, који је одувек био део руског света.
Ипак, украјинске власти настављају упорно да куцају на врата НАТО-а и чак су покушали да искористе преседан са брзим уласком у савез Финске. Са становишта украјинских власти, Брисел би требало да преиспита свој приступ давању чланства у блок.
Руски аналитичари оцењују да је Кијев свестан да не постоје шансе за убрзан улазак у НАТО и сматрају да НАТО обећања нису вредна поверења. С тим у вези, предвиђају да ће алијанса и западне земље наставити да наоружавају кијевски режим без давања икаквих гаранција. Како закључују, НАТО само користи "штап и шаргарепу" да би искористио Украјину за своје интересе и циљеве.
Лавров на Куби - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
РУСИЈА
Нова интеграција Русије и Америке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала