- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

И даље траје велика борба, блеф је успео – Рус искористио превид ривала!

Меч за титулу шампиона света у шаху - Динг Лирен / Јан Непомњашчи
Меч за титулу шампиона света у шаху - Динг Лирен / Јан Непомњашчи - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
Пратите нас
Осма и девета партија за светску шаховску титулу, између Јана Непомнијашћија и Динг Лирена завршене су ремијем. То значи да је Рус и даље ближи победи у овом фантастичном, рекло би се никад узбудљивијем дуелу за титулу првака света.
Играчи су се руковали после 45. потеза у осмој, потом и после 82 потеза у деветој партији, што је значило да ће Рус задржати предност од једног поена. Популарни Непо у овом тренутку води са 5:4.
Кинез може да жали што није стигао до изједначења у осмој рунди, пошто је са белим фигурама имао озбиљну позициону предност после 22. потеза, али је потом донео неколико погрешних одлука, које су омогућиле Непомнијашчију да се извуче из притиска.
У 31. потезу, Рус је кренуо у очајничку одбрану, али је оставио свог топа на д8 без заштите.
Динг је био у заблуди да ће, ако дамом узме топа, упасти у вечити шах, што значи да је блеф Непа успе, али очигледно није видео да постоји начин да свог краља сакрије и тако преузме иницијативу са огромном предности у квалитету.
У деветој рунди играло се јако дуго, а у завршници су се Кинез и Рус договорили да се меч заврши ремијем. Било је ту шанси за обојицу, Непо је чак био ближи победи, али је Динг показао одличну дефанзиву.
Титула ће освојити бољи из 14 партија уз класичну контролу – 120 минута за 40 потеза, а потом још 60 минута за 20 потеза.
Победник може да постане и онај који пре 14 партије освоји 7,5 поена.
Непомнијашчи је тренутно ближи победи. Али, ако нас је нечему овај меч до сада научио то је да ништа није готово док не буде готово.
- Погледајте емисију Миљанов корнер.
Меч за титулу шампиона света у шаху кавер - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА Меч за титулу шампиона света у шаху
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала