- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачка масовно протерује руске дипломате – Русија узвраћа истом мером

© Sputnik / Наталья СеливерстоваМИП у Москви
МИП у Москви - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
Пратите нас
Немачке власти су донеле одлуку о масовном протеривању руских дипломата, а Москва је, као одговор на то, одлучила да узврати истом мером, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
„Немачке власти су донеле одлуку о новом масовном протеривању службеника руских дипломатских представништава у Немачкој. Снажно осуђујемо поступке Берлина који наставља да демонстративно уништава целу структуру руско-немачких односа, укључујући и дипломатску димензију“, наводи се у саопштењу.
Како је прецизирано, немачка страна је, упркос вишеструким обећањима да нема намеру да разглашава ту причу јавности, ипак прекршила обећања тако што је о својој намери обавестила представнике медија које редовно користи за „контролисано цурење информација“ и пласирање дезинформација.

„Као реакција на непријатељске поступке Берлина, руска страна је донела одлуку о реципрочном протеривању немачких дипломата из Русије, као и да значајно ограничи максимални број запослених у немачким дипломатским представништвима у на територији Руске Федерације. О томе је званично обавештен амбасадор Немачке у Русији Андреас фон Гајр током разговора у руском Министарству спољних послова 5. априла 2023. године“, саопштио је руски спољнополитички ресор.

Протерано преко 20 дипломата

Портпаролка Министарства иностраних послова Марија Захарова изјавила је за Спутњик да је из Берлина протерано преко 20 руских дипломата.

Она је истакла да је и из Русије такође протерано више од 20 немачких дипломата.

Лет из Москве у Берлин повезан са променом састава дипломатских мисија

Немачки медији су саопштили да је, без обзира на забрану летова руских компанија, директним летом из Москве у Берлин јутрос стигао авион који се након неколико сати вратио назад у Русију.

„Савезна Влада и руска страна последњих недеља су комуницирале по питању комплетирања релевантних представништава у иностранству. Данашњи лет је повезан са тим“, појаснио је за Спутњик извор у немачком МИП-у.

Извор из немачког Министарства такође је изјавио да су немачке власти примиле к знању саопштење руског МИП-а у вези са протеривањем руских дипломата.

Ситуација са протеривањем дипломата

Немачки лист „Фокус“ је 25. марта, позивајући се на изворе у Министарству спољних послова Немачке, саопштио да шефица немачке дипломатије Аналена Бербок планира да прогласи персонама нон грата више од 30 руских дипломата који су акредитовани у Берлину. Према писању листа, немачке снаге безбедности сматрају да поменуте дипломате наводно користе дипломатски статус за нелегално прикупљање политичких, економских, војних и научних информација које се накнадно користе приликом саботажа и за ширење дезинформација.
Портпаролка немачког МИП-а Андреа Засе 27. марта није потврдила ту информацију, али је истакла да та мера „у облику у којем је представљена у чланку у овом моменту није предвиђена“. Коментаришући те наводе, извор из руског Министарства спољних послова је саопштио да је Русија већ спремила оштар одговор на протеривање својих дипломата из Немачке, те да ће се он „свидети“ Бербоковој.
Коначно, 21. априла у медијима се појавила информација да је Берлин иницирао смањење руског дипломатског присуства у Немачкој.
Флаги на здании Бундестага в Берлине, Германия - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2023
СВЕТ
Медији: Берлин намерава да протера више од 30 руских дипломата; Москва: Наш одговор већ спреман
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала