- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Парохијани УПЦ се жалили амбасадорима земаља ЕУ на украјинске власти

© Синодално информативно-просветитељско одељење УПЦВерници испред Светотројицког манастира у Украјини
Верници испред Светотројицког манастира у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
Пратите нас
Парохијани канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) пожалили су се амбасадорима земаља Европске уније у Украјини због прогона УПЦ које спроводи украјинска власт, објављено је на сајту информационо-просветитељског одељења УПЦ.

„Парохијани Покровског катедралног сабора у Хмељницком, који су недавно заузеле присталице тзв. Православне цркве Украјине, обратили су се амбасадорима држава Европе, ЕУ, као и представнику Уједињених нација у Украјини поводом кршења њихових права“, наводи се у саопштењу.

Парохијани су, такође, известили о противзаконитим активностима локалних активиста који су 2. априла ове године, уз подршку локалних власти, заузели Покровски катедрални сабор у Хмељницком, а саму верску заједницу УПЦ, упркос вољи верника, незаконито пребацили у ПЦУ.

У свом писму верници су замолили да се обрати пажња на дискриминацију због религиозник симбола и систематско кршење права верника, као и верских заједница УПЦ у Хмељницкој области“, истиче се у саопштењу.

Подсетимо, украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.
Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.
Споменик Богдану Хмељницком у Кијеву. Иза Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
РУСИЈА
Расколници заузели још један храм УПЦ на западу Украјине: Развалили врата и упали у светињу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала