- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Луда прича Партизановог противника – џин радио у супермаркету до 17. године, „открио“ га туриста

© AFP 2023Валтер Таварес
Валтер Таварес - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
Пратите нас
Партизан ће у плеј-офу Евролиге играти против Реал Мадрида, а то значи да ће црно-бели са Жељком Обрадовићем на челу морати да смисле план како да реше енигму звану Валтер Таварес. Иначе, овај момак са Зеленортских острва радио је у супермаркету све до 17. године, а онда је постао кошаркаш. И то НБА калибра.
Многи млади таленти уђу у спортске висине сирови, попут сушија. Али, реч сиров није довољан да опише ситуацију у којој се нашао Таварес. Мало је рећи да он живи филмску причу.
Он, дословце, није никада додирнуо кошаркашку лопту све до своје 17. године.
Тавареса је открио немачки туриста који је летовао на Зеленортским острвима 2009. године. Када је видео момка од 221 центиметра висине, да не кажемо џина, како ради у супермаркету, пало му је на памет да би могао да се бави кошарком.
Задивљен Таваресовом висином, препоручио га је својим кошаркашким пријатељима у Гран Канарији.
Тим из шпанске лиге послао је своје људе на Зеленортска острва и одлучио је да у новембру доведе Тавареса у своје редове и да проба да га научи како да игра кошарку.
Што се каже - од нуле.
Људима из Гран Канарије се допало оно што су имали прилике да виде. Није Таварес играо професионалну кошарку до сезоне 2011/2012 када је наступио за Ла Палму у другој лиги Шпаније. Обично се у ту лигу шаљу играчи попут Развојне лиге у НБА.
Одмах се Валтер показао, давао је у просеку 8,7 поена и хватао 9,2 лопти по утакмици. Дакле близу дабл-дабла.
Највећи проблем била су му слободна бацања од само 33 одсто по чему се види да је он заправио био новопечени кошаркаш без осећаја у рукама. Ипак, већ у сезони 2013/2014 шутирао је 75% са линије за слободна бацања.
Таварес је толико брзо напредовао да је стигао до НБА лиге у којој је 2014. изабран за 43. пика, чак је и заиграо за Атланта Хоксе, али се није дуго тамо задржао. Потом је прешао у Кливленд, да би од 2017. године у Реал Мадриду где прави проблеме европским центрима.
Таварес је само девет година откако је први пут узео лопту у руке постао шампион Европе 2018. године на Фајнал фору у Београду. Колико је добар у одбрани, колико добро блокира, не морамо ни да говоримо, то знају љубитељи Евролиге.
И, зато ће Партизан пробати да нађе решење за овог Реаловог џина. Када Таварес стане у рекет немате баш много простора за маневар. Дугачким рукама може да дохвати било ког шутера.
Партизан је у последњој утакмици против Реала пробао са Аленом Смаилагићем као противотровом за Тавареса и мора се рећи да је српски кошаркаш одрадио одличан посао у тандему са Матијасом Лесором.
Можда управо ту лежи кључ пред предстојећу плеј-оф серију Евролиге.

Таварес је део мозаика

Наравно, заустављање Тавареса је само део посла, пошто Реал Мадрид само испод коша има још Гершона Јабуселеа и Венсана Поарјеа, веома снажне и добре играче, мада је питање да ли ће бити спремни да играју.
По искуству се истичу наравно Сергхио Љуљ (мучи га повреда), Руди Фернандес и Серхио Родригез, док агилност и атлетику у игри доносе Алберто Абалде, Марио Хезоња и Џанан Муса. Проблем Краљевском клубу представљају повреде, па ћемо видети да ли ће за серију против Партизана бити спремни Љуљ, Карлос Алосен, Адам Ханга и Јабуселе.
Капа доле свима њима, али ако Партизан нађе решење за Тавареса, одрадио је озбиљан део посла.
*Погледајте емисију Миљанов корнер
Жељко Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2023
СПОРТ
Партизан је изабрао краља, а „генерал“ Жељко је за Спутњик поручио: „Причаће се годинама“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала