- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Путнички авион на водоник: Од Европе до Аустралије за само четири сата /видео/

© Фото : YouTube/Destinus, snimak sa ekranaПрототип "Дестинуса"
Прототип Дестинуса - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
Пратите нас
Швајцарски стартап „Дестинус“ конструише хиперсонични путнички авион са моторима на водоник.
Капацитет авиона био би отприлике 25 путника, а очекује се да ће бити спреман за саобраћаја до 2030.
„Дестинус је дизајнер и произвођач хиперсоничних летелица ултрадугог долета које се лако интегришу у свакодневни живот јер избегавају стварање буке и могу да користе конвенционалне аеродроме“, тврде из компаније.
„Нашим новим авионом тренутно 20-сатно путовање од Сиднеја до Франкфурта скратило би се на нешто више од четири сата“, тврде из компаније.
Они сматрају да би авион могао да развије брзину и до 5 Маха, што је више него двоструко брже од брзине коју је својевремено развијао надзвучни путнички авион „Конкорд“.
„Дестинус“ жели да омогући лет до Сингапура на састанак или кратко викенд путовање у САД с било којег места у свету. Тврди се да би коришћење водоника за погон авиона било еколошки одрживије него што је то сада јер не би емитовао угљен-диоксид, већ топлоту и водену пару. У поређењу с масом керозина, која покреће традиционалне авионе, то је три пута енергетски ефикасније, тврди фирма.
„При овим великим брзинама, изазов је одржати структуру авиона хладном. Стога развијамо јединствено решење активног система хлађења који топлотну енергију генерисану трењем претвара у погон“, саопштио је „Дестинус“.
Авион би користио турбомлазне моторе на водоник за полетање и слетање, док би засебни ракетни мотор терао летелицу до хиперсоничних брзина, преноси „Јутарњи лист“.
Поређења ради, „Боинг“ планира да тестира млазни мотор на водоник до средине двадесетих година овог века. „Бум Суперсоник“ има планове за надзвучне летове у САД, док „Хермес“ сарађује са америчким авио-снагама и НАСА у развоју низа аутономних летелица. „Венус Аероспејс“, стартап из Хјустона, жели да превози путнике од Лос Анђелеса до Токија за један сат помоћу хиперсоничне летелице која ће путовати брзином од 12 Маха.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала