- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Од лова на све трофеје до колапса на три фронта за три недеље

© AP Photo / Matthias SchraderБајерн Минхен
Бајерн Минхен - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
Пратите нас
Бајерн Минхен од доласка Томаса Тухела пуца по свим шавовима. Последњи је лекцију грогираним Баварцима очитао Мајнц у 29. колу Бундеслиге и то после преокрета – 3:1 (0:1), па је тим из Минхена препустио чело Борусији Дортмунд која је разбила Ајнтрахт Франфурт резултатом 4:0.
Чинило се немогуће, незамисливо, неоствариво, али се догодило. Бајерн је за три недеље, од 1. до 21. априла са новим тренером успео да испадне из Купа Немачке, буде елиминисан из Лиге шампиона у четвртфиналу и да стрепи за 11. узастопну титулу у Бундеслиги.
Многи се питају како је то могуће. Први невероватан потез повукли су челници клуба, предвођени председником Улијем Хенесом, директором Оливером Каном и спортским директором Хасаном Салихамиџићем.
Поменути трио решио је да уручи карту у једном правцу стручњаку који је имао резултат. Екипа јесте знала да се саплете, али је у Лиги шампиона имао максималних осам од осам и довео је Бајерн до четвртфинала са Манчестер ситијем, био је лидера на табели Бундеслиге и на три корака од пехара у купу...
Отказ му је уручен док је био на скијању, а замерено му је то што је отишао на скијање уместо да се бавио стањем екипе после пораза од Леверкузена. Није му речено у лице, већ преко посредника, односно његових најближих сарадника.
Доведен је Тухел који је од отказа у Челсију био без посла. Чинило се као добар потез, бар после убедљиве победе над главним ривалом у трци за титулу - Дортмундом (4:2) на премијери на Алијанц арени.
Храбро је најављен јуриш на сва ттри трофеја.
„Бајерн је један од најбољих клубова на свету. У његовом ДНК су само победе. Јасно је да желимо да освојимо титулу у сваком такмичењу у којем учествујемо. Ту ми је апсолутно све јасно. Имам веома квалитетне и атрактивне играче, који су способни да остваре све циљеве. Протисак постоји, али сви они знају да су привилеговани што играју у клубу као што је Бајерн“, рекао је на промоцији Тухел.
Уместо лова на трофеје, почело је посртање Бајерна на свим фронтовима. За седам утакмица, Тухел и баварски тим су успели немогуће. Изгубили су три меча, два су ремизирали и два победили.
Шамар је уследио прво у немачком Купу, где их је голом у 94. минуту елиминисао Фрајбург, да би посртање било настављено прелаком елиминацијом из Лиге шампиона у двомечу са Манчестер ситијем, који је показао да је, у овом тренутку, за класу изнад првака Немачке – 4:1 резултат двомеча (3:0, 1:1).
И као круна свега стигли су очајни резултати у Бундеслиги. Осим победе над Дортмундом, савладан је једино Фрајбург у гостима, миниланим резултатом (1:0), што је била освета за ону елиминацију из купа, док је освојен само бод против Хофенхајма на Алијанц арени (1:1), а ту је и шокантан пораз од Мајнца и то упркос вођству на полувремену 3:1 (0:1).
Бајерн на претходна четири меча у свим такмичењима није осетио укус победе!?
Све то само је потврда да нешто опасно не штима у редовима десетог узастопног првака Немачке. Било је и туче у свлачионици између Лироја Санеа и Садија Манеа, Кансело који је доведен из Манчестер ситија час игра, час не игра, иста је ситуација са легендом клуба Томасом Милером.
Ништа није боље ни на позицји класичног нападачa, где се вечито ротирају сви могући шпицеви, од Чупа Мотинга, преко Мусијале до Сержа Гнабрија. Екипа је изгубила шампионски ДНК и велико је питање да ли ће успети да буде првак Бундеслиге, пошто их је Дортмунд у суботу увече престигао и сада је све у рукама "милионера".
А, ако је нешто добро по Тухела, јесте изјава директора и легендарног голмана Бавараца Оливера Кана, који је поручио да није тренер крив.
„Томас Тухел је последња особа о којој бисмо требало да говоримо. Труди се и покушава на све начине да извуче максимум из ових момака. Не, неће поднети оставку. Наш једини циљ је да освојимо титулу на крају сезоне, а онда нападамо јако наредне године“, поручио је Кан.
Иван Илић, Торино - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
СПОРТ
Италија бруји о евроголу Нишлије: „Велики је потенцијал, може још да расте“
 Састав Црвене звезда за меч са Ференцварошом - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2023
СПОРТ
Никад брже, никад убедљивије – Звезда шампион 34. пут, шесту годину у низу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала