- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Новосадско „Око соколово“ почиње да кажњава возаче после Првог маја

© PixabayАутомобили
Аутомобили - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
Пратите нас
Систем „НСпатрол“, новосадска верзија „Ока соколовог“, почеће званично да кажњава новосадске возаче у прекршају након првомајских празника. То је најавио члан Градског већа за комуналне и инспекцијске послове Здравко Јелушић.
„Сви наш систем пореде са београдским „Оком соколовим“, али је основна разлика у томе што, осим саобраћајница, он контролише и зелене површине, пешачке зоне, тротоаре и бициклистичке стазе. Од Нове године смо тестирали систем, јер је било неопходно урадити геолоцирање паркинг површина, како бисмо те просторе искључили из обухвата кажњавања, те проверити функционисање у аутоматском режиму са другим софтверима и базама података“, објаснио је Јелушић, пренео је портал 021.
Возила систем „НС патрол“ праве два круга и уколико камере у другом уоче возило на истој површини која није означена као место за паркирање, регистарске ознаке се шаљу серверима МУП-а на проверу власника. Софтвер обрађује пристигле податке, креирају се обавештења власницима возила и такви фајлови се једном недељно поштом шаљу грађанима или правним лицима у зависности од тога ко је власник возила.
„Да бисмо искључили утицај људског фактора, систем треба да ради у потпуно аутоматском режиму. На тај начин су сви једнаки, нема изузетака, осим возила са Беле листе, која садржи списак возила полиције, Хитне помоћи, ватрогасне службе и комуналних служби на дневним задацима“, рекао је Јелушић.
Он додаје да у случајевима када камере на аутомобилима не могу да препознају регистарске таблице, јер су прљаве, намерно прекривене или је гепек отворен, систем алармира возача, који обавештава патроле на бициклима, а геолокација таквог возила видљива је свима у систему.
„Задржавање дуже од три минута сматра се паркирањем, иако су укључена сва четири мигавца. Морам нагласити да ће се посебна пажња посветити кеју и ту ћемо сигурно ускоро увести више реда“, закључио је члан Градског већа за комуналне и инспекцијске послове.
За недозвољено паркирање на улици или било којој другој саобраћајној површини казна ће бити 5.000 динара, а за паркирање на зеленом простору 25.000 динара. Уколико се плати у року од осам дана, казна је упола мања.
Такође, постоји и казна од 25.000 динара за власника уколико у року од осам дана од дана сазнања за учињен прекршај не достави потпуне и тачне податке о идентитету лица које управља возилом и доказ којим се може утврдити ко је управљао возилом у тренутку прекршаја. Ово се односи на оне који покушају да плаћање избегну тврдњом да нису они возили.
Уведено је и да се са 20.000 динара казни скривање регистарских таблица на возилу, што би чинили они који покушавају да избегну казну за непрописно паркирање.
Новчане казне су знатно више за правна лица.
Град очекује да ће првих дана бити писано и по 1.000 прекршаја дневно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала