- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Три молитве за јасеновачке мученике - јеврејска, ромска и православна /видео/

© Фото : Youtube/RTRS/PrintscreenЕпископ бањалучки Јефрем чита молитву на Дану сећања на жртве злочина - геноцида НДХ у Доњој Градини
Епископ бањалучки Јефрем чита молитву на Дану сећања на жртве злочина - геноцида НДХ у Доњој Градини - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
Пратите нас
На платоу Спомен-подручју Доња Градина служен је молитвени помен српским, јеврејским и ромским жртвама злочина Независне државе Хрватске (НДХ) у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини поводом Дана сећања.
Молитвом је одата почаст настрадалим мученицима у Јасеновцу и Доњој Градини.
Православну молитву одржао је владика бањалучки Јефрем, ромску председник Светског парламента Рома Драгољуб Ацковић, а јеврејску генерални секретар општине Добој Дарио Атијас.
Атијас је прочитао молитву за Јевреје и све друге жртве злочина Независне државе Хрватске (НДХ) у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.
Председник Светског парламента Рома Драгољуб Ацковић је у име страдалих Рома упутио молитву за све оне који су страдали само зато што су били Роми.
„Ову молитву упућујем за оне који су тако обележени и смештени у 84 вагона Рома. Толика је та композиција била, а колико је људи ту било, никада се неће сазнати. Молим се за све колико год да их је било, јер ово је и једино место на свету где можемо да се молимо на њиховом језику“, рекао је Ацковић.
Професор Филозофског факултета у Бањалуци Горан Латиновић подсетио је присутне да је НДХ била једина држава у Европи у који су постојали логори за децу и истакао да „никада није тачно утврђен број страдалих Срба“.
Додао је да немачки подаци говоре већ крајем јула 1941. године у окупираној Србији било око 137.000 Срба из НДХ.
У писму које је поводом Дана сећања упутио председник Израела Исак Херцог наведено је да су Срби, Јевреји и Роми били жртве усташких злочина само због њиховог идентитета и различитог политичког гледишта, пренео је Танјуг.

„Заједничка судбина наших предака повезује нас у овом најтмурнијем братству. Наша света обавеза је да се сећамо своје браће и да никада не заборавимо зло за које је човек способан да нанесе#, пише у писму председника Израела коју је прочитала амбасадорка Израела у БиХ Галит Пелег.

Спомен-подручје Доња Градина је највеће стратиште српског народа и део је концентрационог логора Јасеновац, који је формиран за време Независне државе Хрватске, у Другом светском рату.
У концентрационом логору Јасеновац је на стравичним мукама уморено 700.000 невиних мушкараца, жена и деце, углавном Срба, Јевреја и Рома.
Од укупног броја, према проценама Програма уређења Спомен-подручја Доња Градина, у Доњој Градини је убијено 366.000 људи.
Од укупне површине Спомен-подручја Доња Градина истражено је и заштићено 116 хектара.
На том делу до сада је, према подацима из Спомен-подручја, откривено 125 масовних гробница огромних димензија које се простиру на девет гробних поља.
Осим масовних гробница, у Доњој Градини се налази Топола ужаса, дрво на којем су усташе обесиле на хиљаде људи, који су пре вешања били изложени најстрашнијим мучењима.
Јасеновачка страдања трајала су од 1941. до 22. априла 1945. године.
Обележавање страдања Срба у Доњој Градини - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
РЕГИОН
Додик: Прошли век обележило страдање српског народа, овај ће бити век уједињења
Председник Србије Александар Вучић у Доњој Градини - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
СРБИЈА
Вучић: Срби показали да неће на изборе за окупационог гаулајтера за север КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала