- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка изразила спремност да изда визе руским новинарима када је авион полетео за Њујорк

© Sputnik / Асатур Есаянц / Уђи у базу фотографијаАвион руског министра Сергеја Лаврова
Авион руског министра Сергеја Лаврова - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Одбијање америчких власти да издају визе руским новинарима који су требало да прате министра спољних послова Сергеја Лаврова на седницу СБ УН у Њујорку тема је за озбиљну дискусију у УН, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков. Како је Лавров истакао, САД су изразиле спремност да издају визе када је авион већ полетео.
„Ово је тема за озбиљну дискусију у УН, и разговор са многим земљама које такође имају озбиљне притужбе на владу САД у вези са кршењем међународних обавеза у контексту гостовања у седишту УН“, рекао је он новинарима.
Портпарол Кремља је такође уверио да Русија неће одустати од ове теме. Песков је подсетио да су САД биле у обавези да издају визе, јер је то земља у којој се налази седиште УН. Истовремено, портпарол Кремља је приметио да ово није први пут да се крши ова обавеза. Такође је охрабрио међународне новинаре да пишу о таквим случајевима.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, говорећи на седници Савета безбедности УН, рекао је да је Амбасада САД у Москви изразила спремност да изда визе руским новинарима када је авион делегације већ полетео.
„Желим да апелујем на све новинаре који сада прате нашу седницу. Ваше колеге из руских медија нису пустили овде. Амбасада САД у Москви је подругљиво изразила спремност да им изда пасоше са визама у моменту полетања нашег авиона, па вас молимо да надокнадите одсуство руских новинара: покушајте да своје извештаје правите тако да дочарате светској публици истинску разноврсност судова и оцена“, рекао је Лавров.
Раније је стална мисија Русије при УН саопштила да су САД игнорисале међународно право тиме што нису издале визе новинарима који су требало да прате Лаврова у Њујорк.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала