- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Фестивал науке – „Ново доба“

© Фото : Спутњику уступио Фестивал науке / Фестивал науке – „Ново доба“Фестивал науке – „Ново доба“
Фестивал науке – „Ново доба“ - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Шеснаести по реду Фестивал науке одржаће се од 4. до 6. маја на Београдском сајму где ће више од 800 учесника из Србије и иностранства представити преко 170 научних програма. Фестивал „Ново доба“ одржаће се у халама 3 и 3а, а међу поставкама ће се наћи научно-фантастична бина, „експертинејџер“ и мала зона, као и зона интерактивних поставки.
Тема овогодишњег Фестивала науке обрађује феномен новог времена у које је човечанство закорачило са светском пандемијом. Перцепција света око нас, науке и научних достигнућа промењена је последицом дуготрајне изолације, а из организације Фестивала кажу да је њихова жења да на те промене укажу.
Избором теме желимо да укажемо на промене које су нам се десиле током година изолације, на перцепцију света око нас, а највише на научна достигнућа која су нам помогла да тај период превазиђемо“, објашњава оснивачица фестивала Ана Петровић. „На пољу науке, на свим фронтовима, десиле су се иновације које су промениле начин на који доживљавамо свет око нас. Одрживи развој постао је приоритет човечанства, па се поставља питање да ли смо довољно спремни за нову будућност и како наука може да нам помогне у свему томе.
Фестивал ће посетиоцима понудити разноврсну понуду и више зона са различитим поставкама.
У интерактивној зони ће програме представити 38 домаћих научних и образовних институција и овај програм ће бити намењен публици свих узраста. Све заинтересоване основне и средње школе из Србије моћи ће да се пријаве ради организоване посете сајму, док ће ученици средњих школа имати прилику да се директно упознају са начином рада високообразовних институција. Они ће бити у прилици да на лицу места виде како теку настава и студентске вежбе, са акцентом на усвајање практичног знања.
© Фото : Спутњику уступио Фестивал науке / Фестивал науке – „Ново доба“Фестивал науке – „Ново доба“
Фестивал науке – „Ново доба“ - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Фестивал науке – „Ново доба“
На научно-фантастичној бини ће се одржати 21 наступ како домаћих, тако и научника из Француске, Шведске, Естоније, Чешке и Словеније. Овај сегмент програма ће бити усмерен на приказивање забавне стране науке и визуелног спектакла.
Експертинејџер зона је резервисана за тинејџере, а њих 108 ће представити 11 различитих програма. „Млади научници“ из различитих градова широм земље представиће своја достигнућа и знања стечена током и ван редовне школске наставе. Они ће кроз низ научних изазова обрађивати теме из астрофизике, хемије, географије и екологије.
Мала зона је посвећена деци узраста од пет до једанаест година и на њој ће бити представљено девет поставки из Србије, Аустрије и Шведске. Од програмирања за најмлађе, па до „научне кухиње“ и једноставних експеримената из физике и хемије, најмлађи се подстичу на радозналост и креативност, док паралелно развијају љубав према науци.
© Фото : Спутњику уступио Фестивал науке / Фестивал науке – „Ново доба“Фестивал науке – „Ново доба“
Фестивал науке – „Ново доба“ - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Фестивал науке – „Ново доба“
Фестивал науке поново је покренут након две године паузе захваљујући генеалном спонзору организације – компанији НИС, али и Београдском сајму и Министарству просвете. Сарадња НИС-а и Фестивала науке траје преко једне деценије и доприноси промоцији науке и образовања код младих. Уз Нафтну индустрију Србије, Фестивал подржавају и Национална географија и Ерсте банка. Међународни програм су помогли Француски институт у Србији и Аустријски културни форум.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала