Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Покренута процедура за пријем тзв. Косова у СЕ, Србија ће преиспитати учешће у тој организацији

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру
Заставе испред зграде Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Захтев Косова са пријем у Савет Европе прослеђен је у даљу процедуру у Парламентарну скупштину ове организације, одлучено је на данашњој ванредној седници Комитета министара, изјавила је шефица Мисије Србије у СЕ Александра Ђуровић.
За ову одлуку гласали су представници 33 земље, седам је било против (Србија, Азербејџан, Грузија, Румунија, Кипар, Шпанија и Мађарска), док је пет било уздржано (Грчка, Словачка, Молдавија, Украјина и БиХ). Јерменија није гласала.
Наша делегације је одмах наког гласања напустила салу, уз изјаву да ће Србија преиспитати моделе даљег учешћа у организацији, пренео је „Косово онлајн“.
Данашње ванредно окупљање КМСЕ сазвано је на инсистирање Квинте, пре свих Немачке, која је инсистирала да се апликација тзв. Косова, која је предата у мају прошле године, коначно нађе на дневном реду.
Прослеђивање захтева Косова за чланство у ПССЕ требало би да буде само први корак у дугој и компликованој процедури за пријем у ову организацију и уколико се процес не би убрзавао то би могло да потраје и годину-две.
Шеф мађарске делегације у ПССЕ Немет Жолт успротивио се јутрос на Бироу ПССЕ покретању процедуре пријема тзв. Косова, уз питање да ли је ово добар тренутак за то.
Мађарски посланик питање је поставио директно заменику генералног секретара Савета Европе Бјорну Бергеу, уз коментар да је у актуелним геополитичким околностима у Европи потребно јединство.
Указао је и да би покретање процедуре за пријем Косова могло да изазове да неке државе откажу свој долазак на Самит СЕ у Рејкјавику, 16. и 17. маја.
Одговор заменика генералног секретара Бергеа је био да „питање Косова свакако неће бити део Самита, а да њихов захтев дуго стоји“.

Доника Гервала се посебно захвалила Америци

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала оценила је да ова одлука представља „историјски корак за Косово“, можда и, како је навела, најважнији од када је Приштина прогласила независност.
„Овом одлуком завршена је важна етапа ка пуноправном чланству“, навела је Гервала.
Она је захвалила земљама које, како је навела, иако формално нису признале независност тзв. Косова, нису блокирале његово чланство, не наводећи о којим државама је реч.
Посебно је захвалила САД које су се, како је навела, поново показале као најважнији савезник Приштине и подржале је у дијалогу са великим бројем држава чланица Савета Европе.
„Много посла остаје да се уради. Процес чланства је дуг и пун изазова. Али на крају процеса, Република Косово ће заузети место које јој припада као чланица Савета Европе“, рекла је Гервала, пренео је Танјуг.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
СРБИЈА
Вучић: Ово су тектонске промене - почео је политички устанак Срба /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала