- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Хијена Европе“: Наришкин указао на нове геополитичке апетите Пољске

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаДиректор Спољно-обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин
Директор Спољно-обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Спољнообавештајна служба Русије располаже подацима према којима у Пољској, у условима украјинске кризе, све актуелнија постаје тема геополитичке прерасподеле, која подразумева и преиспитивање државних граница, изјавио је директор Спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин.
Он је, такође, рекао да се у Варшави појачава антинемачко расположење, односно подозривост према Немачкој која се одражава на војно планирање у Пољској.
„Истовремено с освајачким тежњама када је реч о западним регионима Украјине, у Варшави се појачава антинемачко расположење и страховање од могућих ревашинстичких претензија Берлина када је реч о бившим немачким територијама, које су припале
Пољској након Другог светског рата. 'Подозривост' према Немачкој се већ одржава и на пољско војно планирање“, констатовао је Наришкин, наводећи да је Пољска организовала војне вежбе с условним западним противником и спречавањем заузимања луке Шчећин.
Према подацима Спољнообавештајне службе Русије, током вежби условни противник се налазио западно од Пољске и ослањао се на националну дијаспору која живи у Западно-поморском војводству, односно на етничке Немце који реализују „војну агресију“.
На брањеној територији, у оквиру вежби, деловале су диверзионо-обавештајне групе и ћелије радикално настројених представника националних мањина. Очекивало се извођење ракетно-артиљеријских и авионских напада.
„Одбрана се остварује снагама три бригаде Оружаних снага Пољске на подручју насеља Таново – Паргово. Основни задатак је обуздавање напада противника. У случају успешног напредовања противничке војске предвиђене су мере за ограничавање мобилности офанзивних снага. Реч је о постављању инжењерских препрека, укључујући минирање, као и рушење мостова“, навео је директор Спољнобавештајне службе Русије.
Према оцени Наришкина, Пољска се практично претвара у државу из времена пољског политичара Јозефа Пилсудског, „хијену Европе“, у којој је Варшава била у сукобу са свим суседима и тежила ка експанзији.
„Управо такву Пољску је Винстон Черчил уочи Другог светског рата прикладно назвао 'хијеном Европе'“, наведено је у изјави коју је пренела Спољнообавештајна служба Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала