- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Хрватска улаже рекордне суме у наоружање: До 2026. године чак 3,8 милијарди евра

© Flickr / 7th Army Training CommandХрватска војска
Хрватска војска - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Хрватско Министарство одбране ће у периоду 2021-2026. купити наоружање, муницију и опрему у вредности од 3.8 милијарди евра, наводе хрватски медији.
Напомиње се да су део тог износа од 223 милиона евра донације војне помоћи Сједињених Америчких Држава и Европске уније.
Реч је, наводи се, о највећем издвајању за наоружавање и опремање војске од Домовинског рата. С обзиром на количину и разноврсност уговорених и планираних набавки, може се рећи да се никада није куповало више наоружања и опреме као у ових пет година.
У периоду од 2000. до 2020. године, подсећају, набавка нових војних система била је више инцидент него пракса. За 180 милијона евра купљено је 126 оклопних возила Патриа, 39 војних камиона за 4.5 милијона евра, 27 половних немачких камиона за 200.000 евра, 16 половних самоходних хаубица ПзХ2000 за око 430 милијона евра.
Ремонтовано је седам и купљено пет половних МиГ-ова за око 18.5 милиона евра, а САД су Хрватској донирале 212 возила МРАП-а.
Наводе да је у оквиру сукцесије од Русије набављено 10 нових транспортних хеликоптера МИ 171Сх и склопљен је уговор о изградњи пет обалних бродова, који још није реализован. Јутарњи напомиње да је то било све од набавке великих војних система у последњих 20 година.
Командантима је, додаје се, поручено да не размишљају колико то кошта јер је због вишегодишњег неулагања у набавку модерних војних система хрватска војска доведена до руба техничке одрживости, пише хрватски Јутарњи лист.
Та чињеница, али и промена глобалних околности, довела је до тога да се у влади војска више није сматрала трошком, него потребом, а војним командантима је поручено да кажу шта им треба не размишљајући притом о цени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала