- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мађарска апсолутно против увођења санкција руској нуклеарној индустрији

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЛого корпорације "Росатом"
Лого корпорације Росатом - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Мађарска не пристаје чак ни на делимично увођење санкција руској нуклеарној енергетици, како то предлажу балтичке земље, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
„Ако би се донела одлука о санкцијама у нуклеарној области, то би значило да би безбедност испорука енергије једној земљи-чланици ЕУ, Мађарској, постала конкретно сасвим немогућа у наредном периоду... Моје колеге са Балтика су питале, да видимо да ли можемо... да уведемо мало санкција (руској) нуклеарној енергетици – не, не може. Такође мало, не може“, рекао је Сијарто.
Према његовим речима, апсолутно је јасно да ће се у том случају свако ко жели да угрози снабдевање Мађарске енергентима наћи у ситуацији коју ће искористити“.
Сијарто је подсетио да немачка влада не издаје дозволу „Сименсу“ за испоруку опреме за изградњу нуклеарне електране „Пакш 2“, иако санкције нису уведене руској нуклеарној енергетици.
Литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис раније је предложио постепено увођење санкција руској државној корпорацији „Росатом“ или увођење санкција Русији у области нуклеарне енергије, али да се да две године за завршетак уговора, укључујући и за изградњу нових блокова нуклеарне електране „Пакш“ у Мађарској.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала