- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Из Одесе се изводе напади на Севастопољ: Министарство одбране Русије упозорило Кијев

© AP Photo / Michael ShtekelТеретни брод Razoni у луци у Одеси
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Терористички напади Кијева стављају под знак питања продужење прехрамбеног споразума, саопштило је Министарство одбране Русије.

„Украјина је 23. марта и 24. априла 2023. године, кршећи ове гаранције, поново извела напад беспилотним чамцима на базу Црноморске флоте у Севастопољу, као и на цивилну инфраструктуру Крима“, саопштило је министарство.

Анализа руте кретања чамаца показала је да су поринути у луци Одесе, из које се извози украјинско жито.
„Они су били поринути у подручју хуманитарног коридора, који је укључен у извоз пољопривредних производа из украјинских лука“, додали су у Министарству одбране.
Министарство је подсетило да је после украјинског напада на бродове Црноморске флоте и цивилна пловила која су укључена у обезбеђење житног коридора у октобру прошле године, Москва суспендовала примену споразума. Он је продужен само захваљујући гаранцијама Турске и писаним обавезама Кијева да неће користити хуманитарни коридор и луке за борбена дејства против Русије.
Раније је генерални секретар УН Антонио Гутереш предао писмо шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову за председника Владимира Путина о продужењу прехрамбеног споразума, саопштили су из канцеларије генералног секретара УН.
Лавров је потврдио да је добио писмо.
"Генерални секретар је говорио о напорима које улаже да се руски део овог споразума реализује. До сада напредак, искрено, није много приметан. Он нам је своја размишљања пренео у виду писма, у којем износи идеје шта да се ради даље. Наравно, то писмо треба проучити“, рекао је Лавров након састанка на Гутерешом у Њујорку.
Прехрамбени споразум
Прехрамбени споразум, који су у Истанбулу 22. јула 2022. године потписали представници Уједињених нација, Русије, Турске и Украјине, предвиђа извоз украјинске пшенице, хране и ђубрива преко Црног мора из три украјинске луке: Черноморск, Одесу и Јужни. Координацијом кретања бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Споразум је важио до 18. новембра 2022, али је подразумевао аутоматско продужење за 120 дана до 18. марта, у случају да се ниједна страна томе не противи. Министарство спољних послова Русије саопштило је да „никакве такве примедбе нису добијене“, уз напомену да руска страна дозвољава техничко проширење „црноморске иницијативе“ за извоз украјинског жита без икаквих промена у терминима и обиму.
Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Вершињин изјавио је 13. марта, након преговора са представницима УН о ситуацији са прехрамбеним споразумом, да се Русија не противи новом продужавању „црноморске иницијативе“, после истека другог рока – 18. марта, али само на 60 дана.
Сâм прехрамбени споразум је саставни део пакета који, између осталог, предвиђа деблокаду руског извоза хране и ђубрива. Москва је истицала да је управо то оно што није било спроведено. При томе су из УН добијана уверавања да ће ограничења бити укинута.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала