- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Најгоре секте на свету – циљеви су им се разликовали, али свe су исто завршилe

CC0 / Pixabay / Смак света, илустрација
Смак света, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
У Кенији је откривено више од 70 мртвих чланова секте Међународна црква добрих вести за које се верује да су умрли од глади. Ово није први случај масовног страдања чланова једне секте.
Број припадника кенијске секте пронађених у масовној гробници, који су се изгладњивали до смрти верујући да ће отићи у рај, порастао је данас на 73.
Кенијска полиција пронашла је тела у масовној горбници у шуми Шакахола на истоку земље, а сматра се да ће број тела највероватније расти како буде текао процес ексхумације. Из кенијског Црвеног крста навели су да је саветовалишту, које је отворено у локалној болници, пријављен нестанак 112 људи.
Вођа секте Међународна црква добрих вести Пол Мекензи ухапшен је након дојаве о постојању плитких гробова који садрже тела следбеника. Мекензи је хапшен раније два пута, 2019. године и у марту ове године, у вези са смрћу деце. Оба пута је пуштен уз кауцију, али случајеви против њега се и даље воде на суду.
Доносимо преглед сличних таквих случајева у свету.

Апокалипса у џунгли у Гвајани, 914 мртвих

У џунгли у јужноамеричкој држави Гвајани 18. новембра 1978. у смрт је отишло 914 чланова америчке секте, међу којима је било деце.
У смрт их је повео харизматични амерички проповедник Џим Џонс, који је припаднике секте Народног храма присилио на „револуционарно самоубиство“ наговоривши родитеље да својој деци дају отров, а други су били упуцани док су покушавали да побегну или су били присиљени да попију отров.
Џонс, који је следбенике преселио из Сан Франциска у Гвајану да би избегао америчке власти, пронађен је мртав, упуцан у главу. Није утврђено да ли се убио или је убијен.

Опсада Вејка: 76 мртвих

Године 1993. 76 припадника секте у граду Вејку, у Тексасу, укључујући 20 деце, умрло је у пожару у њиховој дрвеној тврђави у коју су након 51-дневне опсаде провалили савезни агенти. Дејвид Кореш, харизматични вођа секте Лозе Давидијанаца, која се одвојила од Адвентистичке цркве седмог дана, умро је са својим следбеницима.
Америчке власти оптужиле су секту да је гомилала оружје и имале су налог за хапшење Кореша и налог за претраживање комплекса.

Сунчев храм

Тела 48 припадника апокалиптичне секте Сунчевог храма, укључујући и њене вође, откривена су у октобру 1994. године у швајцарским селима Шеири и Гранж сир Салван.
Умрло је више од 70 чланова секте коју је основао хомеопата, укључујући и 10 људи у канадској покрајини Квебеку и 16 људи у планинама Веркрос на југоистоку Француске.
Неки су оставили писма у којима су сугерисали да се ради о масовном самоубиству, али истражитељи верују да су готово две трећине мртвих заправо убијене.

Напад сарином у Јапану

Апокалиптична секта Аум Шинрикјо одговорна је за злогласни напад бојним отровом сарином у подземној железници у Токију 1995, при чему је умрло 13 људи, а хиљаде су се разболеле.
Отрвој је пуштен у текућем стању на пет локација у време највеће гужве. У седишту секте у близини планине Фуџи власти су пронашле фабрику која је могла да произведе довољно сарина да се убију милиони људи.
Због злочина је погубљено 13 чланова секте, укључујући њеног готово слепог вођу Шока Асахару.

Тровање у секти Небеска врата

Године 1997. 39 припадника секте Небеска врата у Сан Дијегу у Калифорнији починило је масовно самоубиство тровањем поводом доласка комете Хале-Боп, који су сматрали знаком да треба да напусте Земљу. Међу мртвима био је суоснивач секте Маршал Еплвајт.
Бони Нетлес, други суоснивач секте која је веровала да њени чланови могу да се преобрате у бесмртне ванземаљце ако одбаце људску природу, умрла је од рака 1985.

Више од 700 мртвих у Уганди

Сличан случај догодио се у марту 2020. на југозападу Уганде, у округу Канунгу, где је изгорело око 700 припадника Покрета за обнову 10 Божјих заповести.
Припадници секте, који су веровали да ће свету доћи крај на крају миленијума, затворени су у цркву чија су врата и прозори закуцани споља. Зграда је потом запаљена.
Вође секте, осумњичене су за убиства, али нису никада пронађени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала