- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Oпасне биљке које могу да изазову тровање, а налазе се свуда око нас /фото/

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаЦветање уљане репице на Краснодарској територији
Цветање уљане репице на Краснодарској територији - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Сваке године у пролеће, често се догоди да неискусни берачи, замене лековите врсте отровним које могу да доведу до озбиљних здравствених проблема.
Такође, у природи и вртовима често можемо наићи на биљке чији плодови и цветови бојом и обликом привлаче пажњу. Додатан проблем је што су неке биљке, чији се једни делови скупљају за јело, заправо отровне јер у другим деловима садрже отровне материје које могу да изазову озбиљне проблеме.
Немају све отровне биљке подједнак ступањ токсичности. Он, пре свега, зависи од врсте и интензитета активних супстанца биљке. Присуство отровних материја није уједначено у целој биљци – оне су обично локализоване у одређеним деловима биљке (листу, плоду, корену), док их у осталим нема. На пример, дрво тисе је цело отровно, док код багрема има токсичних супстанци у целој биљци осим у цвету, пише хрватски портал Нет.

Симптоми тровања

Најрањивија у погледу тровања биљкама су деца и кућни љубимци због своје радозналости. Биљке које садрже хемијске супстанце (тзв. алкалоиде), ако се унесу у организам, доводе до алергијских реакција, болова у стомаку, повраћања, дијареје и озбиљних проблема са срцем и дисањем. Настале реакције могу бити слабијег или јачег интензитета, зависно од пута уношења и количине биљке коју је особа унела у организам. Могу се унети гутањем, удисањем или преко коже, директним контактом с биљком.

Олеандер

Олеандер се због лепоте својих цветова често може видети у многим вртовима и на терасама, нарочитона Јадрану. Међутим, ова биљка је изузетно отровна и може да изазове веома тешка тровања. Садржи токсине који изазивају поремећаје у срчаном ритму и циркулацији крви. Отровни су му корен и листови. Гутање само једног листа може бити смртоносно!
Олеандер - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Олеандер

Фикус

Код фикуса је отрован лист и он може да изазове иритацију на кожи, пецкање и свраб. Ако се прогута део листа фикуса може настати пецкање у грлу и отежано дисање.
Фикус - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Фикус

Рододендрон

Рододендрон са својим цветовима беле, плаве или црвене боје је изузетно привлачан, нарочито деци. Међутим, код ове биљке сваки је део отрован, нарочито листови. У случају тровања јавиће се пецкање у грлу, мучнина и болови/грчеви у стомаку.
CC0 / Пиксабеј / Родендрон
Родендрон - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Родендрон

Ђурђевак

Ђурђевак расте у шумама, али се често сади и у вртовима као украсна биљка јер лепо изгледа и мирише. Цвета од почетка пролећа до касне јесени. Међутим, цела биљка је отровна, и ако нетко прогута и најмањи делић ове биљке, може да осети мучнину, вртоглавицу, болове у трбуху, може добити дијареју и грчеве. Уз то, свако ко дође у додир с овом биљком, нарочито с њеним цветом, треба одмах да опере руке. Додатан проблем је што је доста слична укусној шумској биљци, медвеђем луку, нарочито док је ђурђица млада, па нестручни сакупљачи ризикују тровање ако уберу ђурђицу уместо медвеђег лука.
Ђурђица - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Ђурђица

Нарцис

Нарцис је вишегодишња биљка и један од весника прољећа. Постоји више врста овог цвећа, али је најпознатији бели нарцис. Ако се прогута луковица ове биљке, долази до грчева, дијареје и повраћања. Пропратни симптоми су главобоља, мишићна слабост и замућен вид. Чак и само мирисање може да узрокује главобољу и мучнину, посебно код деце.
CC0 / Пиксабеј / Нарцис
Нарцис - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Нарцис

Глицинија

Цвета у пролеће и често се могу видети читаве зграде обрасле у ову биљку. Карактеристична је по својим гроздастим мирисним цветовима беле, љубичасте или ружичасте боје. Цела биљка је отровна и може да проузрокује вртоглавицу и јаке пробавне тегобе.
Глицинија - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Глицинија

Хортензија

Хортензија цвета од раног пролећа до краја јесени. Одликује се великим цветовима живих боја и обично се узгаја на терасама и у вртовима. Спада у веома отровне биљке. Убрзо након гутања, јавља се осип и свраб коже, отоци, мучнина, појачано знојење.
CC BY-SA 3.0 / GhePeU/Vikipedija / Хортензија
Хортензија - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Хортензија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала