- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Радомировић: Не планира ваљда НАТО да бомбардује и руске медије као РТС

© Sputnik / Радоје ПантовићРуски медији прате фестивал Бољшој
Руски медији прате фестивал Бољшој  - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
Пратите нас
Одбијање виза руским новинарима који је требало да прате руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова на седници Савета Безбедности у Њујорку нешто је што су српски новинари доживели током деведесетих. Проглашавани су „пропагандистима“, а онда су над њима вршени разни облици одмазде, каже новинар Владимир Радомировић.
Некадашњи председник Удружења новинара Србије појашњава:

„У овом случају имамо ситуацију да је Еван Гершкович, амерички новинар у Русији затворен и очигледно је овај амерички потез одговор на то, али је то понашање САД опасно. Надам се да у будућности неће довести до последица које је имало проглашавање РТС-а и запослених на РТС-у пропагандистима“, наводи он.

Знамо како се завршило проглашавање запослених на РТС-у пропагандистима – српска национална телевизија је бомбардована и убијено је шеснаест наших колега, додаје наш саговорник.
„На десетине колега је рањено. Такође, у нападу на кинеску амбасаду пострадало је троје новинара. То су заиста опасне ситуације и надам се да се овог пута тако нешто неће поновити“, закључује Радомировић.
Подсећамо, руски новинари који је требало да прате руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова на седницу Савета безбедности УН у Њујорку нису добили америчке визе. Сергеј Лавров раније је изјавио да да су САД злоупотребиле положај земље домаћина седишта УН приликом издавања виза руској делегацији у Савету безбедности, јер визе нису издате неким члановима делегације, као ни свим новинарима.
Америчка страна није ни на који начин објаснила то што није издала визе представницима руских медија.
„Наравно, знао сам колико су наше америчке колеге познате по оваквим стварима, али сам био сигуран да ће, ипак, овога пута, с обзиром на пажњу која је скренута на њихово ружно понашање, све бити другачије. Али сам погрешио“, додао је шеф руске дипломатије.
Из руске мисије при УН стигло је саопштење у коме се наводи да су САД прекршиле међународно право и своје међународне обавезе, док је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков америчку одлуку назвао скандалозном.
„Тиме што нису дозволили руским новинарима да присуствују догађају у УН поново показује прави однос америчких власти према слободи говора и приступу информацијама“, пише у изјави сталног представништва Русије при УН.
Америчка амбасада у Москви - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
РУСИЈА
„Чудан моменат“: Новинар Спутњика открива како САД спречавају руске новинаре да раде свој посао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала