- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Запад покушава уценама да привуче на своју страну земље у развоју, саботира резолуцију о Косову

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
Пратите нас
САД грубо спекулишу на тему Украјине, покушавају претњама да привуку на своју страну земље у развоју и скрену пажњу са Блиског истока, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на седници Савета безбедности УН којом председава.

„Американци и Европљани грубо спекулишу на украјинском питању, покушавајући да уценама и претњама привуку на своју страну земље у развоју и тиме скрену њихову пажњу са проблема Блиског истока и других региона глобалног југа: кажу, победићемо Русију и све ће се решити само од себе“, рекао је министар на седници посвећеној стању на Блиском истоку.

Русија сматра да је неопходно „поново потврдити заједничке именитеље” блискоисточног решења и зауставити претњу поновног оружаног сукоба у зони арапско-израелског сукоба.
„Са дубоким жаљењем и забринутошћу констатујемо да палестински проблем остаје 'ван граница' позитивних промена. Иницирајући данашњи састанак, поставили смо задатак да скренемо пажњу на незабележени раст напетости и насиља у зони арапско-израелског сукоба. Сматрамо да је потребније него икад да се реформише споразум о „заједничким именитељима“, садржан у одлукама Савета и Генералне скупштине, да се заустави претња још једне оружане конфронтације и очисти политички хоризонт за наставак мировног процеса". рекао је Лавров.
Истовремено, министар је указао да Русија поздравља позитивне промене које су донедавно изгледале неухватљиве.
"Пре свега, успостављање односа између Саудијске Арабије и Исламске Републике Иран, уз посредовање Народне Републике Кине, напредовали су и практични планови за повратак Сирије у „арапску породицу“, на чему смо дуго радили...У великој мери захваљујући иницијативама Ријада, предузети су кораци за убрзање решавања крвопролића у Јемену“, објаснио је он.
Шеф руске дипломатије је истакао и да непоштовање резолуција СБ УН представља кршење Повеље организације.
"Међу таквим резолуцијама, које саботира Запад су одлуке о палестини, о Голандској висоравни, западној Захари, косовском решењу кризе, иранском нуклеарном проблему и наравно, Минске споразуме", указао је лавров.
„Русија ће наставити да чини све да допринесе стабилизацији Блиског истока и северне Африке, да заједно са свим земљама региона и у координацији са другим савесним посредницима унапреди процес блискоисточног решавања кризе“, закључио је Лавров.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала