Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Марина Рагуш о Борковом предлогу: Власт је против антируских санкција – нисмо били уздржани

© Sputnik / Лола ЂорђевићСкупштина Србије
Скупштина Србије - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
Пратите нас
Припадници владајуће коалиције у Србији били су против резолуције о увођењу антируских санкција. Али, свој став изражавамо као и на пленарном заседању – не гласамо за предлоге против којих смо, објашњава за Спутњик Марина Рагуш, заменица председника Одбора за спољне послове Скупштине Србије.
На Одбору за спољне послове није се десило ништа посебно другачије у односу на пленарно заседање Скупштине Србије, гласало се на исти начин, објашњава Рагушева. Она каже, дакле, да посланици владајуће коалиције нису били уздржани поводом резолуције о санкцијама Русији коју је предложио Борко Стефановић, посланик Странке слободе и правде и шеф Одбора за спољну политику.

Вест да су посланици били уздржани дезинформација

Према речима Рагушеве, посланици за које се у неким медијима тврдило да су на седници били уздржани - нису гласали.
„Нисмо гласали зато што смо свој став изразили закључима Савета за националну безбедност које је усвојила влада и није било потребе да се опет изјашњавамо о томе, поготово што то није била надлежност Одбора“, истиче она.
Председник републике у сваком јавном наступу јасно наглашава да је лично писао закључке Савета за националну безбедност, додаје Рагушева.
„Наш став по том питању је више него јасан и трпимо ужасне последице и притиске због тога. Али и даље истрајавамо у сувереној и независној политици у интересу грађана Србије. Дакле, на седници Одбора за спољне послове, истакли смо да то што је било на дневном реду није надлежност Одбора зато што је реч о општим правним актима и њихов пут се зна. Али, нисмо хтели да не учествујемо у расправи, јер смо желели да поновимо шта су ставови владајуће коалиције, шта су ставови председника републике и владе, који спроводе и утврђују спољну политику“, каже наша саговорница.
Вест да је једанаест посланика чланова Одбора било уздржано на гласању није тачна, категорично додаје Рагушева.

Државну политику утврђује влада, а не Одбор за спољне послове

Одбор је сазван на Стефановићев захтев, а парламентарна дебата вођена је, како о предлогу увођења антируских санкција, тако и о осталим предлозима, наводи Рагушева.
„Владајућа коалиција подсетила је на државну политику коју Република Србија спроводи од момента када су избили сукоби на тлу Украјине. Тада је заседао Савет за националну безбедност, који је усвојио закључке. Тачка осам закључака била је, да парафразирам, да Србија неће уводити санкције према Руској Федерацији“, каже она.
Закључке Савета за националну безбедност усвојила је и српска влада и то је званична државна политика која обавезује све, додаје наша саговорница.
„Сви који иницијативно желе да мењају ту врсту политике, фактички су против државне политике. Припадници владајуће коалиције изнели су своје ставове, а заправо су само подсетили на актуелну државну политику. Предлог није прошао; ми нисмо гласали и резолуција је, колико се сећам, добила један глас“, закључује Марина Рагуш.
Подсећамо, Одбор за спољне послове Скупштине Србије није усвојио резолуцију о усклађивању спољне политике са ЕУ по питању санкција Русији.
Дом Народне скупштине Републике Србије - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
СРБИЈА
Одбор за спољне послове Скупштине Србије није изгласао резолуцију о увођењу санкција Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала