- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Наоружани упали у биолабораторију у којој су патогени малих богиња и колере: Нова опасност у Судану

© AP Photo / Marwan AliЖилые дома, поврежденные в ходе боевых действий в Хартуме, Судан
Жилые дома, поврежденные в ходе боевых действий в Хартуме, Судан - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
Пратите нас
У главном граду Судана Картуму постоји висок ризик од биолошке опасности, након што је једна од зараћених страна заузела биолабораторију у којој се налазе патогени малих богиња и колере, као и друге опасне материје, саопштено је данас из Светске здравствене организације (СЗО).
Представник СЗО из Судана Нима Саид Абид изјавио је да техничари организације нису могли да приступе Националној лабораторији за јавно здравље како би осигурали безбедност опасних материја.
''Ово је главна брига: лабораторијски техничари немају приступ лабораторији, како би на безбедан начин запаковали биолошки материјал и опасне супстанце'', рекао је Абид, одбијајући да прецизира која од зараћених страна је заузела објекат.
Борбе су избиле између суданских оружаних снага и паравојних формација Снага за брзу подршку (РСФ) 15. априла, у којима је погинуло најмање 459 људи, а повређено је 4.072, према најновијим подацима СЗО.
Најмање петоро хуманитарних радника убијено је од избијања борби, а Међународна организациај за миграције и Светски програм за храну обуставили су своје активности у Судану.
Због интензивних борби Хуманитарна канцеларија Уједињених нација била је принуђена да смањи неке од својих активности у деловима Судана.
Черный дым, поднимающийся над международным аэропортом Хартума на фоне продолжающихся боев в Судане - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
СВЕТ
Наставља се евакуација странаца из Судана, Швајцарска затворила амбасаду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала