- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска амбасада у Бечу: Све је очигледнија „пузајућа ерозија“ аустријске неутралности

CC0 / Pixabay/Military_Material / Авион Ф-35 лајтнинг
Авион Ф-35 лајтнинг - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
Пратите нас
Редовни транзит војне технике САД и других земаља-чланица НАТО преко аустријске територије сведочи о све очигледнијој ерозији неутралности Републике, наводи се у изјави руске амбасаде у Бечу.

„Пузајућа ерозијe ‘сталне’ неутралности, упркос тежњама већине Аустријанаца, све је очигледнија. Из објављеног одговора аустријске министарке одбране Клаудије Танер од 24. априла 2023. године, на захтев парламента, се наводи да је од почетка прошле године до 1. марта ове године, преко територије Аустрије транзитом прошло укупно 1.657 војно-транспортних конвоја америчке војске. Осим тога ту су пролазили и конвоји других земаља чланица НАТО-а. Не крије се да су ‘одвојени транзити’ (или њихов значајан део?) упућени за јачање НАТО контингента у Источној Европи“, додали су у руској амбасади.

Истакли су да се претпоставља да је њихова коначна адреса кијевски режим који учествује у сукобу.
Како су навеле руске дипломате, америчка војна авијација стално користи аустријски ваздушни простор за транзитне прелете. Током 2022. године их је било 1.719, односно у просеку скоро пет сваког дана, а седам пута нису имали никакве дозволе. И ове године је сачуван сличан број транзита.
У амбасади су подвукли, да цифре и конкретна дела говоре сама за себе, без обзира што аустријски политичари тврде да транзитне испоруке наоружања нису упућене земљама које учествују у сукобу.
Раније је лист „Експрес“ позивајући се на генералног секретара Слободарске партије Аустрије (ФПО) Кристијана Хафенекера, писао да је за годину дана америчка војска могла да преко Аустрије пошаље укупно 1.657 јединица војне технике. Према подацима листа, током 2022. године је нагло порастао број војне технике која је пролазила преко Аустрије из НАТО земаља, пре свега из Сједињених Америчких Држава. Хафенекер је истакао да је то још један доказ кршења аустријске неутралности.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2023
РУСИЈА
Песков: НАТО није инструмент мира - то је ратна машина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала