Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Спутњик сазнаје: Брнабићева отказала пут у Грчку због става те земље о тзв. Косову у Савету Европе

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆМинистри из СНС долазе у Председништво Србије на састанак са Александром Вучићем
Министри из СНС долазе у Председништво Србије на састанак са Александром Вучићем - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Премијерка Србија Ана Брнабић одустала је од учешћа на Економском форуму у Делфима због неутралног става Грчке у Савету Европе приликом гласања о чланству тзв. Косова у тој организацији, сазнаје Спутњик из дипломатских извора.
Подсетимо, захтев тзв. Косова за пријем у Савет Европе прослеђен је у понедељак у даљу процедуру у Парламентарну скупштину те организације. За ту одлуку гласали су представници 33 земље, седам је било против (Србија, Азербејџан, Грузија, Румунија, Кипар, Шпанија и Мађарска), док је пет било уздржано (Грчка, Словачка, Молдавија, Украјина и БиХ). Јерменија није гласала.
Поводом грчког става на гласању у Савету Европе огласио се и бивши министар спољних послова Грчке Јоргос Катругалос који је навео да Грчка увек мора да промовише мир и стабилност на Балкану, подржавајући обострано прихватљиве кораке и решења.
„Овом циљу не доприноси ни одлука владе да се у гласању за пријем Косова у Савет Европе разликује од других земаља ЕУ које не признају Косово, попут Шпаније, Румуније и посебно Кипра, које су гласале против“, навео је он на Твитеру.
Истовремено, то слаби улогу посредника коју би Грчка требало да има у региону, оценио је Катругалос, који је функцију шефа дипломатије обављао у периоду од фебруара до јула 2019. године, у време владе Алексиса Ципраса.
И грчки медији су се позабавили том темом, истичући да је „Мицотакисова влада успела да поремети дипломатске односе са традиционално пријатељском земљом, Србијом“
„Још један ‘успех’ у спољној политици забележила је Мицотакисова влада, пошто је председница Владе Србије Ана Брнабић отказала учешће на Делфи форуму“, наводи портал „Идајзис“.
Грчки медији преносе и изјаву министра спољних послова Србије Ивица Дачића да је разочаран ставом који је Грчка заузела на гласању о захтеву тзв. Косова за чланство у Савету Европе.
„Грчка ме је изненадила. Министар из Грчке је био на слави код председника Вучића. Председница Грчке је говорила о томе да они не признају Косово. Овде је реч о територијалном интегритету и суверенитету“, подсећају грчки медији на речи шефа српске дипломатије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала