- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Изгубила 100 милијарди долара депозита: Акције америчке „Прве републичке банке“ пале за 22 одсто

© Sputnik / Владимир ПесняГрафик на берзи
График на берзи - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
Америчка „Прва републичка банка“ (First Republic Bank) изгубила је више од 100 милијарди депозита у првом тромесечју ове године, акције банке падају након затварања за 22 одсто, следи из финансијског извештаја банке и података о трговању.
Депозити банке пали су на 104,47 милијарди долара са 176,43 милијарде долара у четвртом тромесечју 2022. године, а зајмодавац је као додатну помоћ добио додатних 30 милијарди долара кумулативних депозита од америчких банкарских гиганата, укључујући „Bank of America“, „Citigroup“, „JPMorgan Chase“ и „Wells Fargo“.
Према стању од 9 часова, акције банке су у пост-трговини депресирале за 22,13 одсто, на 16 долара по акцији.
„Након затварања неколико банака у марту, суочили смо се са невиђеним одливом депозита“, истакао је у извештају главни финансијски директор банке Нил Холанд.
Регулатори државе Калифорнија су 10. марта затворили банку „Силицијумска долина“, једну од двадесет највећих комерцијалних банака у Сједињеним Америчким Државама. Ово је био највећи банкрот банке у САД од финансијске кризе 2008. Услед пропасти те банке, дошло је и до великог пада цена акција на светским берзама. Потез је уследио неколико дана након што је та институција објавила да има потешкоћа у пословању. Банка је пропала после тзв. банкарске панике 10. марта. Банкротом те банке највише су погођене технолошке компаније, које су у велико мери пословале са њом, али и старт-ап компаније, поједини медији, произвођачи вина из Калифорније итд. Осим тога, 8. марта је најављено затварање крипто-фокусиране банке Silvergate, а 12. марта сличне њујоршке Signature Bank.
Амерички председник Џозеф Бајден је након тога, у вези са банкарском ситуацијом, изјавио да је банкарски систем земље безбедан и изразио уверење да порески обвезници неће трпети губитке због проблема банкротираних банака и да ће сви депозити штедиша бити сигурни.
Лист „Њујорк тајмс“ писао је да је банкрот СВБ изазвао забринутост да би и друге америчке банке могле да упадну у проблеме. У том контексту, дошло је до „избацивања“ на тржиште акција банака сличних СВБ-у, као што су „First Republic“, „Signature Bank“ и „Western Alliance“.
Новац - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2023
ЕКОНОМИЈА
Пада ли цео финансијски свет: И моћна швајцарска банка пред банкротом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала