- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јужна Африка се ипак не повлачи из Међународног кривичног суда: „Председник је погрешио“

CC BY 4.0 / Wikipedia/Пресс-служба Президента Российской Федерации/Cropped photo / Председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса
Председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
Председник Јужне Африке Сирил Рамафоса погрешио је када је рекао да ће његова земља разматрати повлачење из Међународног кривичног суда, појаснио је портпарол председништва.
Јужноафрички председник Сирил Рамафоса направио је грешку када је рекао да ће земља напустити Међународни кривични суд, саопштила је његова канцеларија у уторак.
„Ово појашњење уследило је након грешке у коментару који је дат током брифинга за медије који је одржао владајући Афрички национални конгрес о статусу Јужне Африке у вези са Међународним кривичним судом“, наводи се у саопштењу Рамафосине канцеларије на својој веб страници.
„Председништво је потврдило да Јужна Африка остаје потписница Римског статута, кључног документа МКС-а, и да ће наставити да води кампању за једнаку и доследну примену међународног права“, наведено је у саопштењу.
Рамафоса је раније предложио да се Јужна Африка повуче из суда по одлуци владајуће странке. Јужна Африка се, иначе, припрема да буде домаћин самита БРИКС-а у августу. Прошлог месеца МКС је издао налог за хапшење руског председника Владимира Путина због наводног илегалног трансфера деце из Украјине у Русију током сукоба са Кијевом.
Обраћајући се новинарима у уторак, Рамафоса је рекао да је АНЦ „донео одлуку да је мудро да се Јужна Африка повуче из МКС-а углавном због начина на који се сматра да се МКС бави овим врстама проблема.
Као чланица Међународног кривичног суда, Јужна Африка би требало да поштује одлуке суда, преноси РТ.
Надлежност суда не признају земље у којима живи више од половине светског становништва. Међу њима су Русија, Азербејџан, Белорусија, Египат, Индија, Индонезија, Иран, Казахстан, Кина, Саудијска Арабија, САД, Турска.
Међународни кривични суд у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2023
СВЕТ
Јужноафричка Република разматра повлачење из Међународног кривичног суда – уочи самита БРИКС-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала