- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Много губимо“: Вашингтон позива Москву да обнови учешће у споразуму о нуклеарном оружју

© Sputnik / Максим БлиновАмеричка амбасада у Москви, застава САД
Америчка амбасада у Москви, застава САД - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе би желеле да Русија обнови учешће у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ) и да пристане на преговоре о условима новог споразума, изјавила је шефица Националне управе нуклеарном безбедношћу при америчком Министарству енергетике Џил Хруби.

„Ми много губимо тиме што су они суспендовали учешће у том споразуму – у погледу стабилности и мера предострожности. Зато бисмо свакако желели да се они врате поштовању споразума и да започну разговоре о новом споразуму који би ограничио количину нуклеарног наоружања“, рекао је Хруби.

Она је додала да је Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања „стабилизујући фактор“ јер ограничава количину нуклеарног оружја. По речима Хруби, споразум „осигурава предвидљивост“, као и транспарентност захваљујући проверама и редовним обавештењима о ситуацији.
Председник Русије Владимир Путин је 21. фебруара објавио да Москва обуставља учешће у СТАРТ-у, али да не иступа из њега. Он је нагласио да пре него што се поново покрене питање наставка рада у оквиру тог споразума руска страна треба да разуме како ће у њега бити урачунати арсенали не само САД, него и других нуклеарних држава, чланица НАТО-а, односно Француске и Велике Британије. Путин је 1. марта потписао закон о обустављању учешћа Русије у СТАРТ-у.
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
РУСИЈА
Рјабков: Споразум о офанзивном наоружању са Америком није мртав, али је на „интензивној нези“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала