- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Народна скупштина Републике Српске: Дефинисати састав Уставног суда БиХ без страних судија

© Фото : Јутјуб/TV1 HDСкупштина Републике Српске
Скупштина Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
На посебној седници Народне скупштине Републике Српске (РС)посланици су се данас изјашњавали о повлачењу судије из РС из Уставног суда БиХ и укидању рокова за повлачење сагласности о пренетим надлежностима у области индиректног опорезивања, правосуђа, одбране и безбедности и усвојили закључке.
Гласањем да се у Српској не спроводе одлуке Уставног суда БиХ и да се из њега повуче српски судија, владајућа коалиција поручила је да не прихвата селективну правду и неуставне одлуке овог суда, на чијем удару је, кажу, српски народ и имовина Српске, пренела је РТРС.
Опозиција је била против, а овај закључак ступа на снагу наредног дана од дана доношења.
Упркос јединственом ставу да је деловање Уставног суда БиХ неуставно и усмерено на развлашћивање Српске, посланицима опозиције је спорно што нису испоштовани закључци Народне скупштине о неуставном деловању Уставног суда БиХ из фебруара 2020. године и враћању надлежности, из децембра 2021.
Из владајуће коалиције указали су да закључци о враћању надлежности остају, али се укидају рокови за реализацију.
То ће, наводе, омогућити Влади да акте о враћању надлежности упути у скупштинску процедуру, када то буде неопходно за заштиту и опстанак Републике Српске.
Усвојен је и закључак којим Народна скупштина Републике Српске задужује посланике из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да у што краћем року припреме и упуте у парламентарну процедуру Закон о Уставном суду БиХ, којим ће се дефинисати састав Уставног суда БиХ без страних судија. Овај закључак предложили су клубови посланика СНСД-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске, НПС-а, СПС-а и ДНС-а.
Народна скупштина усвојила је и закључак о усвајању Информације о закључцима Народне скупштине Републике Српске усвојеним 10. децембра 2021. године, а која се односи на позив српском судији Уставног суда БиХ да се повуче и на тај начин онемогући деловање те институције.
Ови закључци се мењају на начин да се рок од шест месеци за њихово извршење брише, а да се Влади Републике Српске омогућава да одговарајуће законе и друге прописе упути у скупштинску процедуру када за то буду наступиле одговарајуће околности.
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је претходно да је Уставни суд БиХ давно постао антиуставни, и да уместо да штити Устав он га деградира, и због тога ће Народна скупштина Републике Српске захтевати повлачење својих судија из суда који доноси политичке одлуке, а које креира политичко Сарајево.
Додик је у уторак увече за РТРС навео да страни амбасадори све време гурају потпуну централизацију БиХ, не уважавајући статус који је утврђен Дејтонским споразумом и Уставом, већ разграђују тај статус да би Српска постала празна љуштура.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала