- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шеф „Роскосмоса“: Нова руска супертешка ракета треба да буде за вишекратну употребу

© Sputnik / Пресс-служба Роскосмоса / РКК «Энергия» / Уђи у базу фотографијаЛансирање ракете Сојуз са транспортним бродом Прогрес са космодрома Бајконур
Лансирање ракете Сојуз са транспортним бродом Прогрес са космодрома Бајконур - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
Генерални директор државне корпорације „Роскосмос“ Јуриј Борисов изјавио је да нова руска супертешка ракета треба да буде намењена за вишекратну употребу, те да ће то бити обавезан услов за њен настанак.
„Технологије које буду коришћене приликом прављења ракете-носача 'Амур-СПГ' могу бити употребљене и приликом стварања супертешког носача који ће се користити за освајање далеког свемира. Наравно, и вишекратност, како би се смањили трошкови тих услуга. То ће бити обавезан захтев приликом прављења поменутог носача“, рекао је Борисов.
Борисов је такође поручио да се Русија неће изоловати у области космичких истраживања, те да су неке земље из Африке, Азије и Европе спремне да сарађују са њом у сфери космоса.
„Свемир треба да буде ван политике“, рекао је шеф „Роскосмоса“.
Супертешка ракета-носач која се прави у Русији добила је назив „Јенисеј“. Према федералном програму, прво лансирање ракете требало би да буде изведено 2028. године. Такође је планирано да се ракета користи за мисије на Месец.
 Русија поставила рекорд од 100 узастопних успешних лансирања свемирских ракета  - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
РУСИЈА
ИНФОГРАФИКА Рекорд Русије: 100 узастопних успешних лансирања свемирских ракета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала