- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

У току реке Неретве пронађена нова животињска врста

CC0 / Pixabay / Река Неретва
Река Неретва - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
Пратите нас
Нова животињска врста из породице инсеката откривена је на подручју Неретве и добила је назив по овој реци, објавио је Центар за животну средину у Босни и Херцеговини. Током прошлогодишњег истраживања горњег тока реке Неретве откривен је инсект из реда двокрилаца (Diptera) и назван је Baeoura neretvaensis.
У истраживању је учествовало 50 научника и на том подручју је утврђена присутност више од 1.300 животињских врста. Међу њима је осам нових врста, а до сада је потврђена прва – Baeoura neretvaensis, док се за осталих седам још чека званична потврда.
Професорка Одсека за биологију Универзитета у Загребу Марија Ивковић била је део тима научника који су открили нову животињску врсту.
„То је врста која долази у врло чистим и нетакнутим подручјима реке Неретве и на још неким локалитетима ширег западног Балкана“, рекла је Ивковићева. Појаснила је да је ова врста углавном присутна на подручју Медитерана.
Владимир Топић, координатор у Центру за животну средину, изразио је очекивање како ће због биоразноликости и изузетне чистоће воде власти у Босни и Херцеговини прогласити горњи ток Неретве заштићеним стаништем. Центар за животну средину у БиХ је непрофитна, невладина и нестраначка организација професионалаца и активиста посвећених заштити и унапређењу животне средине, пренео је „Индекс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала