- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Борис Брајовић о хапшењу Баранина због изазивања вјерске мржње: Правда да буде иста све

© Фото : Уступљено СпутњикуБорис Брајовић
Борис Брајовић - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
Пратите нас
Борис Брајовић, редовни професор Филозофског факултета из Никшића, каже да би исти судија, који је због мишљења о Бошњацима и исламу на друштвеним мрежама, одредио Баранину Милошу Остојићу 30 дана затвора, треба да суди и онима који њему, опет преко друштвених мрежа, упућују пријетње смрћу и захтијевају разбијање организација блиских СПЦ.
Само неколико дана након што је ухапшен Остојић (35), због сумње да је починио кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње, на Фејсбуку* су упућене пријетње члановима православних братстава и других организација блиских СПЦ у Црној Гори, а надлежни још нијесу реаговали.
Како преноси портал Адриа тв, са једног Фејсбук* профила под називом „Црногорски отпор“ позвано је на разбијање православних братстава и организација блиских СПЦ уз често и вулгарне и претеће поруке.
Брајовић указује да се одмах примјећује различит приступ судских и тужилачких органа према истим дјелима, ако су у питању различите етничке скупине.
„Говор мржње не припада ниједној вјерској заједници, ниједној етничкој групи. Господин Остојић је требало да се уздржи мишљења ако оно некога вријеђа у јавном простору. Али, лако се примјети како је судија, због изговореног става, одредила му казну 30 дана затвора како не би поновио исто дјело. То је непримјерено, јер је ријеч о вербалном конфликту, насиљу, па га Остојић може понављати до краја живота. Ми сада имамо нападе преко друштвених мрежа на Остојића и православна братства и организације блиске СПЦ, али нико не реагује. Имали смо недавно вербални напад на посланика ДПС-а у једној трговини, дакле није било ни физичког напада, сви су реаговали у јавности и то напали. А испоставило се да није било уопште физичког напада. Дакле, ми у Црној Гори имамо једно неослобођено судство, тужилаштво и полицију. Обичан грађанин је збуњен, јер не зна коме клану припадају поједини полицајци”, каже Брајовић за Спутњик.
Наш саговорник каже да се налазимо у једној конфузији коју продукује и промовише један нерашчишћени систем, који не дозвољава да се правда, која треба да је једнака за све народе, тако и спроводи. Ова ситуација није природна већ је конструисана.
„Оваква ситуација је конструисана и продукована од оних политичких субјеката и медија којима не одговарају исти аршини за све народе. На примјер, Бошњачка странка је изашла са ставовима да су за напад на младе атлетичаре из Сарајева, недавно у Бару, криви националистички кругови, мислили су српски, а испоставило се да није тако. Тужилаштво би требало и такве који промовишу мржњу према другима и нетолерантну атмосферу исто да санкционише. Последњи случај када Остојић добија преко друштвених мрежа пријетње по живот, исти судија би требало да процесуира и те случајеве, то би била правда, дакле свако треба да има право да се брани. Колико ја знам, господин Остојић је осуђен, а није му дато право да се брани у судском поступку. Треба санкционисати мишљења која пријете друштвеном и демократском развоју, али на судовима, и дати људима право на одбрану”, каже Брајовић.
Он оцјењује да се Црна Гора још налази у једном интерегнуму.
„Један стари режим, систем, који је проузроковао толико подјела, тензичности, траума, нестаје, али нестајући он малициозностима жели да оштети друштвено биће Црне Горе“, поручује Брајовић.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала