Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић поручио у СБ УН: Не постоји начин да Косово постане чланица УН! /видео/

© Фото : Скриншот/УНИвица Дачић у СБ УН
Ивица Дачић у СБ УН - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
Пратите нас
Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас у свом обраћању у Савету безбедности УН да Србија не може и никада неће признати једнострано проглашену независност Косова нити ће прихватити да Косово постане чланица УН.
Он је рекао да је признањем тзв. независности Косова отворена Пандорина кутија у међународним односима која је довела до озбиљних турбуленција у међународним односима, подела међу државама, глобално и у међународним организацијама
„Петнаест година 15 година од проглашења тзв. независности, желим да вам јасно и прецизно кажем: 28 земаља је повукло признање и од 193 чланице 84 признају Косово, даме и господо, не постоји начин да Косово постане чланица УН“, рекао је Дачић.
Он је на седници Савета безбедности, на којој се расправља о извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о раду Унмика на КИМ, рекао да је са друге стране договорима из Брисела од 27.фебруара и Охрида од 18. марта, уз посредовање Европске уније, очуван моментум у покушајима нормализације односа.
Дачић је истакао да је пре свега неопходно да се сви досадашњи договори, још од Бриселског споразума, који је потписао пре 10 година заједно са Кетрин Ештон и Хашимом Тачијем, доследно и у потпуности спроведу.
Такође, истиче, потребно је да се што пре формира Заједница српских општина, јер је то једини могући механизам заштите права и безбедности српске заједнице на КиМ.
"У овој истој сали пре 10 година 14. јуна 2013. одржана је седница СБ УН после потписивања Бриселског споразума, где је он оцењен као историјски важан документ. Тадашњи генерални секретар УН Бан Кимун је у свом извештају написао да споразум предвиђа оснивање Заједнице српских општина са статутом и оквиром надлежности. Тадашња шефица Мисије САД Сузан Рајс је изјавила да Споразум потврђује далекосежну локалну самоуправу за етничке Србе на северу. Шеф француске делегације Бриенс рекао је да Косово мора да обезбеди будућу заједницу са суштинском аутономијом у областима где Срби чине већину. И шта се десило за ових 10 година? Ништа", рекао је Дачић.
Према његовим речима, свесни смо да ту обавезу Приштина свесно избегава, а да је поражавајуће да тек 2. маја почињу разговору на ту важну тему, иако је она препозната као кључни и први корак у имплементацији европског плана и то од високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жосепа Бореља, који је целој европској заједници рекао да ЗСО мора да буде формирана одмах.
"Ми смо сигурни да, имајући у виду све што је до сада рађено, (премијер привремених приштинских институција Аљбин) Курти никада неће испунити обавезу формирања ЗСО, јер њему циљ није мир и успех дијалога, већ да протера све Србе са Косова и Метохије. А као што знате формирање ЗСО је први и неопходан услов за даљу имплементацију договора из Брисела и Охрида", рекао је он.
Другим речима, каже српски шеф дипломатије, потребно је да се свим људима који живе на КиМ осигура достојанствен и нормалан живот.
"Желео бих да нагласим да ће Србија предузети све законите политичке и економске мере како би заштитила животе и основна људска и политичка права Срба и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији. У циљу наставка свеобухватног социјалног и економског напретка српских средина, Влада Србије ће кроз посебан инвестициони програм убрзати инфраструктурни развој и повећати мере финансијске подршке привреди, пољопривредницима, младима и социјално угроженим категоријама", нагласио је Дачић.

Косово од мултиетичке до чисто етичке средине

Он је нагласио да је "сурова истина" да је, за протеклих 20 година, КиМ од мултиетничке средине постала готово етнички чиста територија и поновио да је у Приштини живело више од 40.000 Срба, а да их данас има мање од 100, као и да је у Призрену у коме је рођен, а за који му је потребна дозвола за посету, раније живело више од 10.000 Срба, а да их је данас остало двадесетак.
"Којим речима бисте ви описали овај феномен према ком се системски ради на елиминисању свих Срба уз одузимање свих њихових права? Да ли постоји подршка за овакво деструктивно деловање и ко је пружа? Поражавајуће је да након 24 године од Резолуције СБ УН 1244 у Извештају и даље стоји број од 200.000 расељених са КиМ, а да је повратак на тако ниском нивоу, да су нам овим темпом, потребни векови да се сви прогнани врате у своје домове и на своја огњишта. Добро сте ме чули, векови", рекао је он.
Даље он наводи да је повратак и даље мањи од 2 одсто, што је најмањи проценат повратника у постконфликтним подручјима у свету.
"Да ли је овај податак резултат демократског развоја Приштине и њеног доприноса мирном суживоту Срба и Албанаца на КиМ?", упитао је Дачић и упитао да ли сматрају да ти што су протерани треба да остану протерани и да ли то пише у резолуцији 1244.
Како наглашава, сведоци смо и да српско православно духовно наслеђе на КиМ подлеже нападима косовских Албанаца по две основе. Они то наслеђе својатају као средњевековне албанске објекте или га лажно представљају као византијско или илирско.

Уништавање објеката СПЦ

"У 21. веку сведоци смо брисања историје, уништавања појединих објеката Српске православне цркве, скрнављења православних гробаља и ускраћивања права на слободу вероисповести. Да ли је ово принцип самоопредељења једних науштрб елиминисања других? И у овом деловању евидентан је циљ Приштине и намера да се избрише траг свему што је српско на КиМ. Придодајмо томе и актуелни тренд учесталих етнички мотивисаних напада на верске празнике. Рањавање једанестогодишњег дечака Стефана Стојановића и његовог двадесетједногодишњег рођака Милоша Стојановића, чији је грех био обележавање православног Божића и одлазак у шуму по Бадњак, поставља питање какву поруку шаљемо преосталом српском становништву на КиМ? Какве смо могућности створили за повратак 200.000 Срба који су прогнани и какве су перспективе за останак преосталих неалбанских заједница?", рекао је Дачић.
Према његовим речима, резигнирани тренутним стањем демократије на КиМ, легитимно изабрани представници Срба су иступили из политичког живота, инсистирајући на испуњењу добро познатих услова: успостављање ЗСО, што је међународна обавеза Приштине назначена и у СБ УН, омогућавање слободе кретања Срба и повлачење противправно распоређених албанских полицијских снага са севера КиМ, што је све било предвиђено Бриселским споразумом.
Каже да је Београд подржао овај вид мирног протеста, као и да захтеве српске заједнице сматра логичним и легитимним.
"Подсетио бих вас да је током прошле године Србима са КиМ два пута нарушено основно демократско право, када им је онемогућено гласање на референдуму и када, по први пут, није спроведено гласање на изборима 3. априла, што је у директној супротности са Резолуцијом 1244 и одлукама ОЕБС-а. Парадоксално, тренутно приштинско руководство је инсистирало на недавном одржавању ванредних избора у четири општине са већински српском заједницом", рекао је он.
Истиче да је Србија у потпуности против насилног и нелегалног одржавања ванредних избора, јер је мотив такве одлуке актуелног руководства Приштине потпуно јасан - у питању је јасан покушај насилног одузимања права и надлежности српске заједнице и успостављање пуне контроле.
"И очигледно да за такав корак постоји подршка неких од моћне већине, јер признавање резултата ових ванредних избора представља својеврсан пораз демократије, тачније представља окупацију севера КиМ. Подсетио бих вас да су избори одржани насилно, уз велике притиске у контејнерима који су обезбеђивала иста лица која пуцају на Србе и друге неалбанце. Природно, на таквим изборима је гласало свега 13 лица српске националности и 1.566 Албанаца од укупног броја од 45.095 људи. Да ли вам се чини нормалним и легалним да једва два одсто становништва одлучује о судбинама 98 одсто људи у тренутку изражених међуетничких тензија? О праведности да и не говорим", рекао је Дачић.
Подсећа да се све то дешава у тренутку када се насилно намеће разматрање питање чланства Приштине у Савету Европе.
"Ова уцена и политички маневар на тачно 10 година одуговлачења формирања ЗСО мора да буде јасно и шире осуђена. Тренутно албанско руководство не мари ни за статуте, а камоли за заједничке вредности институција чије чланство жели да искористи за испуњавање својих, приземних политичких циљева", рекао је он.
Приштина очигледно сматра да њихов преседан превазилази свако право, наглашава Дачић, а да ће сваки њихов потез ипак наићи на разумевање.
"То можда и јесте тачно, јер визна либерализација са ЕУ коју су добили не укључује Србе са КиМ, тачније дискриминише их у односу на Албанце. Сви механизми преурањеног јачања приштинских капацитета само додатно отежавају и обесправљују српску заједницу. Ако изостанак реакције значи одобравање, онда се оправдано стиче утисак легитимизације и награђивања деструктивности актуелног приштинског руководства у притиску на неалбанске заједнице на КиМ. Верујем да ћете се сложити да све ово тешко може да потпадне под дефиницију компромиса", рекао је Дачић.
Он је подсетио и да је Србија крајем прошле године, услед изузетно погоршане безбедносне ситуације у Покрајини у потпуности у складу са словом Резолуције 1244, упутила захтев, који није прихваћен, за повратак до 1.000 припадника српских безбедносних снага на КиМ. Да не буде дилеме, у складу са Резолуцијом 1244 коју сте ви донели. Инсистирамо да КФОР уложи додатне напоре у обезбеђивању права на живот и безбедности српске заједнице на Косову и Метохији.

Напади на Србе на Косову

"Током прошле године на Север КиМ, у општине са већински српском заједницом, такозване специјалне јединице РОСУ су упадале чак 12 пута без сагласности КФОР и четири градоначелника општина. Током ове године регистровано је већ пет оваквих нелегалних упада. Од кључног значаја је да снаге КФОР делују као фактор одвраћања оваквих акција, јер све учесталији инциденти могу изазвати спиралу насиља која се тешко може контролисати", рекао је Дачић.
Он је искористио прилику да укаже на још један негативан правац деловања тренутног приштинског руководства - инструментализацију такозваних представника специјалних јединица и полиције у потпиривању међуетничких тензија.
"Примери су бројни, а управо је представник такозваних Косовских безбедносних снага учествовао у поменутом нападу на српску децу током обележавања верског празника. Стога нас веома изненађује да је противно међународном праву и упркос упозорењима УН, ЕУ и НАТО настављен процес трансформације тзв. КБС у војску. Подсећам да према Резолуцији 1244 и Војно-техничком споразуму једино и искључиво Међународне безбедносне снаге (КФОР) имају мандат за све војне аспекте безбедности. Управо ово уважено тело не дозвољава формирање оружаних снага привременим институцијама на простору Косова и Метохије", рекао је он.
Према његовим речима покушај њиховог даљег оснаживања ће бити извор даљих проблема.
"Како, ако не као претњу, да тумачимо прављење упоришта и база надомак административне линије? И то на територији где живе искључиво Срби.
Посебно забрињавајућа је и реализација аранжмана о прикључењу припадника такозваних КБС пешадијској чети оружаних снага Уједињеног Краљевства на Малвинским острвима. Овакав потез је у потпуној супротности не само са Резолуцијом 1244, већ и са релевантним резолуцијама Генералне скупштине УН које се тичу мирног решавања спора о Малвинским острвима", рекао је Дачић.

Стратешко опредељење Србије - чланство у ЕУ

Како је рекао стратешко опредељење Србије је пуноправно чланство у Европској унији, Србија дели и промовише европске вредности и залаже се за доследно поштовање основних норми међународног права, поштујући темељне принципе на којима су успостављене Уједињене нације.
"У том смислу, опредељени смо процесу проналаска одрживог решења у дијалогу Београда и Приштине, што сматрамо стратешким интересом за читав регион, Европу, али и ширу геополитичку слику", рекао је Дачић.
Наглашава да је он изнео само део проблема и нарушене безбедносне ситуације на Косову и Метохији, којим Приштина свесно онемогућава да пуну пажњу усмеримо ка проналаску компромиса.
"И година је превише, а 10 година је недопустиво чекати на испуњавање преузетих обавеза. Ове обавезе не смемо занемарити, јер ћемо на тај начин људе који живе на Косову и Метохији у потпуности изневерити. Морамо се искрено посветити дијалогу, али сам нажалост уверен сам да ћемо и овом приликом у излагању представнице Приштине чути низ оптужби на рачун Србије у погледу очигледно различитих тумачења договора из Охрида, као и да ће фокус бити на последицама сукоба на КиМ. И овом приликом ће се позивати на српску одговорност, а Србија осликавати као нечији инструмент. Занимљиво је да представници Приштине тако олако говоре о патронатима, као и да увек истичу искључиво одговорност Србије и Београда", рекао је он.
Каже и да је оно што занемарују гласност коју њихова тишина оставља када се не чује ни слово о њиховој одговорности за тренутну безбедносну ситуацију, али и неиспуњавању преузетих обавеза попут - формирања ЗСО.
"Морам још једном јасно и недвосмислено да позовем на безусловно и што хитније формирање ЗСО у складу са Бриселским споразумом. Недопустиво је да разговори о овој важној теми крећу тек 2. маја, а да се у исто време спроводи акција унутар Савета Европе која директно подрива овај дијалог", рекао је Дачић.
Подсетио је да је то 25. пут да пред СБ УН говори о томе колико је КиМ важно за српски народ, који је ту живео и живи вековима.
"О томе сведочи између осталог и наше историјско, културно и верско наслеђе којег се не можемо и нећемо одрећи. Чули смо да када желите да оправдате кршење међународног права у погледу признавања једнострано проглашене независности Косова употребљавате као алиби израз суи генерис. Тачно је. Тачно је да је за Србију Косово суи генерис. Ту је Србија настала, ту је суштина српске историје и православља. Четири српске средњевековне цркве на листи Светске културне баштине УНЕСКО налазе се на Косову и Метохији - Пећка патријаршија из 13. века, Богородица Љевишка из 1307. године, Грачаница из 1321. године и Високи Дечани из 1335. године, које се још од 2006. налазе на листи светске баштине УНЕСКО у опасности, а Дечани се од 2021. године налазе на листи седам најугроженијих споменика културе у Европи. Дечане су гађали гранатама, исписивали су графите исламске државе на цркве", рекао је он.

Србија никад неће признати независност Косова

Каже и да Албанци на Косову не поштују одлуке својих судова о црквеној имовини, да је поглавару СПЦ Порфирију забрањен улазак и вршење верских обреда на Косову, улазак у Пећку патријаршију која је од 13. века седиште Српске православне цркве, али да зато долазе повратници из тзв. Исламске државе.

"И то је демократија, то су људска права. Тачно је да је за Србију Косово суи генерис. Као што је Јерусалим суи генерис за Јевреје. Као што је Мека суи генерис за муслимане. Као што је Ватикан суи генерис за католике.

Додаје да је више пута поновио да Србија жели мир, жели да разговара и да допринесе постизању дуго жељене нормализације прилика и мирног суживота Срба и Албанаца на КиМ.
"У овој фази дијалога ми немамо времена за губљење и дужни смо да се истински посветимо коначном циљу који, макар са српске стране, представља миран суживот и нормализацију прилика", рекао је Дачић.
Он је поновио да се никада гласније није позивало на поштовање Повеље Уједињених нација са пуним правом очекујемо да ови апели важе једнако за све државе чланице Уједињених нација, а да смо данас сви свесни последица подршке једностраном проглашењу независности Косова 2008. године.
Он је изразио уверење да напори специјалне представнице генералног секретара, госпође Зијаде, имају конструктивне намере и да цени њену жељу и ангажман, али да је чињеница да извештај који се данас разматра није и никада неће бити довољан за свеобухватно и суштинско разумевање свих импликација безбедносних и других изазова на КиМ на регионалне и глобалне токове.
"Стога је наставак разматрања извештаја генералног секретара у отвореном формату од кључне важности како би се целокупном чланству Уједињених нација и широј јавности што боље описала комплексна и узнемирујућа ситуација на простору Косова и Метохије", рекао је он.

Резолуцију 1244 поштујте или је укините

Он је казао да Србија апеле да се поштује Повеља УН континуирано упућује у претходне 24 године, али са једном малом и значајном разликом - што је од стране моћне мањине наведена да верује да је пример Косова и Метохије такозвани суи генерис.
"Кроз историју се показало да овакви изузеци праве преседане, а преседани итекако утичу на постојећа правила и тумачења норми међународног права. Очито је да постоје двоструки стандарди који доводе до тога да се различито гледа на универзални принцип поштовања територијалног интегритета и суверенитета сваке државе чланице УН. То изгледа не важи за Србију", рекао је Дачић.
Због тога је, истиче он, његова дужност да позове на доследну примену важеће Резолуције Савета безбедности 1244, која, до дан данас није доследно и у потпуности имплементирана.
"Истовремено, у складу са овом резолуцијом, позивамо на несмањено присуство и деловање УНМИК у неизмењеном капацитету, пуном обиму и предвиђеном мандату. Резолуција 1244 као ваш акт из 1999. године је и даље на снази. Или је укините или је поштујте. А ако је не поштујете, онда УН више не постоје", рекао је Дачић.
Он је искористио прилику да се захвали већини држава чланица Уједињених нација које нису признале једнострано проглашену независност Косова поштујући међународно право, свесни, као и Србија, опасности да једнострани потези који доводе до нарушавања суверенитета и територијалног интегритета једне државе могу да се прелију и на друге регионе и државе у свету.
"Свим чланицама Уједињених нација и овом уваженом телу желим да поручим само једно - поштовање Повеље и Резолуција уколико желимо да прави ефекат и нормализацију глобалних токова мора важити за све и примењивати се - без изузетака и без двоструких стандарда", закључио је Дачић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала