- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Путин на церемонији пуњења горивом нуклеарне електране Акују: Русија подржава Ердогана /видео/

© Sputnik / Максим ДурњевРеџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин на церемонији пуњења нуклеарне електране Акују горивом
Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин на церемонији пуњења нуклеарне електране Акују горивом - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин придружио се путем видео линка церемонији пуњења нуклеарног горива првог блока нуклеарне електране Акују у Турској. Турски председник Тајип Ердоган такође се придружио церемонији путем видео линка. Лидери су махнули један другом, Путин се широко осмехнуо свом колеги.
У свом обраћању, Путин је назвао изградњу електране – највећим пројектом Русије и Турске који омогућава да се развијају економски и добросуседски односи две земље.
Да није било таквог председника какав је Ердоган, тешко би се могло говорити о успеху.
„Сматрам важним да нагласим да је изградња прве нуклеарне електране у Турској и, заправо, стварање од нуле нове напредне високотехнолошке индустрије још један убедљив пример колико ви, господине председниче Ердоган, чините за своју земљу, за раст њене економије, за све турске грађане“, рекао је он.
Према Путиновим речима, турски председник „зна како да постави амбициозне циљеве и самоуверено иде ка њиховој реализацији. Са своје стране, свакако подржавамо такав став“. Москва ће увек пружати руку подршке Анкари.
Русија има за циљ да повећа испоруке гаса другим земљама кроз гасно чвориште које се прави у Турској.
„Одлучни смо да интензивирамо сарадњу у испоруци гаса трећим земљама, то је циљ предлога да се у Турској створи регионално гасно чвориште за снабдевање заинтересованих страних купаца природним гасом по тржишним ценама“, рекао је шеф руске државе.
Како је истакао, Русија ће урадити све како би задовољила потребе Турске за природним гасом. По његовим речима, цене гаса ће само расти.
Ердоган се први пут појавио у јавности након лакше болести.
Више од 400 турских компанија учествује у реализаицји пројекта нуклеарне електране "Акују", саопштио је директор компаније "Росатом" Алексеј Лихачов која је изградила нуклеарни објекат.
Како је истакао, први блок нуклеарне елктране је скоро завршен, завршава се монтажа опреме.
Директор међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси, рекао је у обраћању на церемонији да ће нуклеарна електрана производити струју и кроз 100 година.
Нуклеарна електрана Акују у изградњи званично је добила статус нуклеарног објекта.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала