- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Расправа о Косову у СБ УН: Јапан и Британија затражили преиспитивање мандата Унмика

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСедница Савета безбедности УН
Седница Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
Пратите нас
Амбасадори Савета безбедности Уједињених нација поручили су данас на расправи о стању на Косову и Метохији да тешко постигнут мир између Београда и Приштине мора да опстане. Већина амбасадора подржала је опстанак Мисије УН на Косову, док су представници Велике Британије и Јапана затражили преиспитивање мандата Унмика.
Заменик кинеског амбасадора при УН, Генг Шуанг упозорио је на недавне етнички мотивисане инциденте, наводећи да је неопхподно спречити да се такви инциденти дешавају у будућности догоде.
Поздравио је улогу Унмика, наводећи да се значај ове мисије у изградњи мултиетничке сарадње и другим областима друштва не могу заменити.
Он је поздравио састанке на високом нивоу између Београда и Приштине уз посредство Европске уније, као и да та земља подржава међусобне договоре, и да је потребно да се они имплементирају како би дијалог добио на замаху.
''Успостављање Зајднице српских општина је важан део Бриселског споразума из 2013, то је нешто на шта се Косово обавезало и што би требало да буде фокус следећих састанака'', рекао је Генг на седници Савета безбедности УН о извештају УНМИК-а о КиМ.
Он је истакао да Кина, иако поштује напоре ЕУ да посредује у дијалогу, изражава наду да тај блок неће вршити превелики притисак на стране у дијалогу.
Представник САД у УН рекао је данас да та земља заједно са европским партнерима наставља са чувањем демократије, мултиетничких друштава и владавине права на Западном Балкану.
''То је критично питање. Подржавамо дијалог Београда и Приштине под посредством ЕУ, ценимо напоре Џозепа Бореља и Мирослава Лајчака при посредовању'', рекао је он и додао да су тзв. Косово и Србија направиле круцијалан корак потписивањем Бриселског споразума.
''Охрабрујемо обе стране да примене обавезе и заобиђу кризе, путем дијалога. Надамо се да ћемо видети још оваквог духа на наредном састанку 2. маја'', рекао је он.
Амерички представник је истакао да је успостављање Заједнице српских општина од стране приштинских власти, на начин који се поклапа са уставом тзв. Косова, ''критично'' важан део спровођена договора.
Заменик је истакао да је време за УН да преузме важнију улогу када је реч о КиМ.
''Ценимо Унмик који је радио свој посао од 1999, али морамо рећи да је та мисија до краја испунила свој мандат'', рекао је амерички представник.
Уједињени Арапски Емирати поздравили су улогу Унмика у изградњи међусобног дијалога, разумевања и изградњи поверења, наводећи да је светска организације то, небројено много пута, доказала на Блиском истоку. Бразил је, такође, подржао останак Мисије УН на Косову.
"Пут ка помирењу је тежак... Не можемо променити прошлост, али можемо уобличити будућност. Тешко постигнут мир мора да опстане. Обе стране то заслужују", рекла је амбасадорка УАЕ при УН, Лана Нусеибех.
Локални избори на Косову који су одржани без присуства Срба представљају показатељ колико су свари на терену сложене, не само у тим општинама већ на целом Косову, рекла је представница УАЕ.
Јапан је затражио преиспитивање мандата Унмика, наводећи да се на КиМ преклапају надлежности мисија, рекао је јапански амбасадор при УН Ишихане Кимихиро.
Политички координатор британске мисије при УН, Фергус Екерсли рекао је да Лондон у потпуности подржава Резолуцију 1244, али треба рећи да је време да Савет безбедности баци нови поглед на начин на који мисија УН на Косову може да настави рад.
Он је, говорећи на седници СБ УН о ситуацији на КиМ, рекао да је сада тренутак да Савет размотри нове околности и деловање УНМИК-а у складу са њима.
Британски представник је указао на "значајан напредак" у односима Србије и тзв. Косова до којег је дошло уз посредство Европске уније, а посебно је похвалио договор који су две стране постигле у Бриселу у фебруару ове године.
Албански амбасадор при УН Ферит Хоџа рекао је да су две чланице Савета безбедности Ун тражиле да се представница Косова обрати овом телу на албанском језику, наводећи да су се такве ствари дешавале у неколико наврата током протеклих десетак година.
"Нећу даље да инсистирам на томе како не бих доводио Председништво у проблематичну ситуацију", рекао је албански амбасадор.
Као значајне напретке власти у Приштини, навео је визну либерализацију и укључување у чланство Савета Европе, наводећи да су споразуми из Охрида и Брисела "историјски".
Амбасадорка тзв. Косова у УН Доника Гервала Шварц оптужила српског министра спољних послова за ратне злочине, наводећи да је Приштина, упркос томе, спремна да преговара због будућности читавог региона.
Косовска министарка спољних послова Доника Гервала Шварц оптужила је представнике Уједињених нација да 90 одсто извештаја који је представљен пред Саветом безбедности "није тачан", оптужујући истовремено Београд за "блиску сарадњу са Русијом".
"Унмик је постао фактор дестабилизације у региону и овим извештајем то доказује", рекла је Гервала Шварц, која је оптужила "савез Русије и Србије за дестабилизацију региона".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала