- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Влада Србије увела нова ограничења цена

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVICСедница Владе Србије
Седница Владе Србије - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
Пратите нас
Влада Србије ограничила је висину цене гаса, као и пшенице и деривата нафте до 31. маја.
Влада Србије усвојила је данас Уредбу о привременој мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса, набављеног из увоза или произведеног у Србији, у случају поремећаја на тржишту природног гаса.
Како је саопштено из Владе, током 2023. године укупне потребе за природним гасом у земљи задовољене су из домаће производње и увоза и било је обезбеђено поуздано, сигурно и квалитетно снабдевања крајњих купаца.
Уредбом је прецизирано да повећање цене природног гаса до највише 10 одсто у односу на постојеће цене неће утицати на макроекономску стабилност, на увознике и произвођаче природног гаса, али ће утицати на крајње потрошаче, с обзиром на то да ће за њих набавна цена природног гаса бити увећана до највише 10 одсто.
У циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва и имајући у виду да је тржиште још нестабилно, Влада је усвојила измену Уредбе о ограничењу висине цена деривата нафте којом је ограничила цене деривата нафте до 31. маја.
Влада је донела и измењену Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница у циљу заштите тржишта, односно спречавања нестабилности у формирању цена роба које су изузетно важне за снабдевање потрошача, а нарочито сиромашнијих социјалних категорија.
Тржиште житарица, пре свега пшенице, а самим тим и брашна, још није стабилно и неопходна је даља интервенција у формирању цена до 31. маја ове године, наводи се у саопштењу Владе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала