- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва о захтевима да се забрани рад Спутњика Србија и РТ Балкан: Не пристајемо на та правила игре

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
Пратите нас
Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова коментарисала је захтев Запада да се забрани рад руских медија у Србији, рекавши да је то империјалистичка тачка гледишта када земље, које немају никакву моралну основу, дају себи право да обликују свет и одлучују ко сме нешто да ради а ако не сме. Русија не пристаје на то.

„Они сада говоре отворено о томе да Русија таква каква је не треба да постоји, да не буде руске културе, језика, руских медија, новинара. То је империјалистичка тачка гледишта, облик неоколонијализма када земље које немају моралну основу дају себи право да обликују свет и развој, одређујући ко може да живи, да говори, тргује, ствара а ко то све не сме. То је модерно тумачење робовласништва када те земље себи дају право да се сматрају господарима а остале не вазалима већ робовима. Али тако се може са онима који не могу да одговоре, који немају физички могућност да одговоре. Али, ми имамо. Коме се свиђају та правила игре имају право да тако играју, нама се не свиђају и ми смо против тога устали“, рекла је Захарова на питање новинара о покушајима Запада да угуше медије који не раде онако како они сматрају да треба.

Како је додала, реч је о апсурдној ситуацији.
"Такве изјаве говоре саме за себе, они ништа више не крију, говоре отворено, баш као што је саветник украјинског председника Михаил Подољак говорио о њиховом законитом праву да униште све на Криму, ДНР, ЛНР и Запорошкој области. Те изјаве само говоре о њиховој жељи да униште у совом случају медије", истакла је Захарова.
Она је додала да руски медији на основу чињеница подстичу људе на критички став а то не иду у прилог плановима Америке и других држава да зомбирају сопствено становништво.
„Сваки алтернативни вид мишљења дискредитује у очима јавности њихове медије који су толико ангажовани да противрече сами себи“, рекла је Захарова.
Подсетимо, Одбор за спољне послове Европског парламента (АФЕТ) усвојио је извештај и компромисне амандмане на извештај о Србији известиоца ЕП за Србију Владимира Билчика са 43 гласа "за", шест "против" и пет "уздржаних". У извештају се, између осталог, Србија позива да се усклади са одлуком Савета о обустављању радиодифузних активности Спутњика и РТ.
Балкан и утицај САД - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2023
РЕГИОН
Какав су план америчке дипломате сковале у Албанији – на „нишану“ Русија и Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала