Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Грчки медији: Србија отказала војне вежбе са Грчком

© Sputnik / Лола ЂорђевићСвечани дочек председнице Грчке Катерине Сакеларопулу испред Палате Србија
Свечани дочек председнице Грчке Катерине Сакеларопулу испред Палате Србија - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Пратите нас
Учешће српских специјалаца и ваздухопловаца на вежби у Грчкој отказано је, тврде грчки медији, доводећи то у везу са уздржаним грчким ставом приликом гласања о пријему тзв. Косова у Савет Европе.
Грчки медији преносе изјаву захвалности Ивице Дачића, министра спољних послова Србије и председника СПС-а, упућену Сиризи и цитирају да је шеф српске дипломатије „дубоко захвалан грчкој браћи и пријатељима из Сиризе Алексису Ципрасу и Јоргосу Катругалосу за њихову безрезервну јавну подршку територијалној целовитости и суверенитету Србије”.
У текстовима на тему уздржаног грчког става приликом гласања о пријему тзв. Косова у Савет Европе који је, како подсећају медији изазвао бурну реакцију Београда, указује се на изјаву бившег шефа дипломатије у Ципрасовој влади Јоргоса Катругалоса.
Он је у име партије критиковао став владе истакавши да је он изнет без консултација са политичким снагама у земљи, иако се њиме, како је рекао, без објашњења мења чврсти грчки став поводом питања тзв. Косова.
Такође, подсећају медији, Катругалос је истакао да Грчка увек мора да промовише мир и стабилност на Балкану, подржавајући обострано прихватљиве кораке и решења, те да уздржани став приликом гласања о пријему тзв. Косова у Савет Европе не доприноси том циљу и уједно слаби улогу посредника коју би Грчка требало да има у региону, преноси „Политика“ у тексту свог дописника из Атине.
Грчки „Њузбрејк” подвлачи да је Београд изненађен и огорчен јер, како се наводи у тексту, све се дешава непосредно после посете председнице Катерине Сакеларопули Србији, која је у сусрету са председником Александром Вучићем изнела уверавања да поводом питања независности тзв. Косова, грчка позиција остаје стабилна и непромењена.
У тексту се наглашава да се у пракси та позиција није потврдила и да то „Косову оставља наду на промену грчког става”.
Угледни „Катимерини” пише да је отказано српско учешће на војној вежби „Орион 23”.
Лист наводи да се српске специјалне јединице нису појавиле на овој мултинационалној вежби под командом Генералштаба националне одбране и Команде за специјално ратовање Грчке.
У исто време, одвија се и ваздухопловна вежба „Иниохос”, али српска јединица није дошла, иако се пријавила учешће.
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић  - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
СРБИЈА
Дачић: Хвала од срца грчкој браћи Ципрасу и Катругалосу на подршци Србији
Балкан и утицај САД - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
СВЕТ
Америка уценила Грчку да поквари односе са Србијом – шта је следећи корак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала