Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Хитно да реагује међународна заједница“: Српска листа упозорава на последице отварање моста на Ибру

© Flickr / Marco FieberМост на Ибру, Косовска Митровица
Мост на Ибру, Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Пратите нас
Након одлуке одборника локалне скупштине Северна Митровица да се пошаље захтев за отварање главног моста на Ибру огласила се и Српска листа саопштењем у коме траже од међународних представника да спрече овакву одлуку.
„Српска листа најоштрије осуђује нелегалну и нелегитимну одлуку донету од стране нелегалне и нелегитимне скупштинске већине у Северној Митровици да се изврши отварање главног градског моста за моторни саобраћај, којом се крши бриселски споразуми и најдиректније угрожава мир на овом простору. Желимо да упозоримо да ће евентуално отварање моста несумњиво за последицу имати инциденте на овом простору, а што је изгледа и намера Приштине“, наводе из Српске листе.
Они напомињу да је мост на Ибру место где се десило више од хиљаду етнички мотивисаних напада са југа на север.
„Мост на Ибру је симбол страдања српског народа и намере Приштине да протера преостале Србе из једине урбане средине у којој су опстали у већем броју. Ова нелегална и нелегитимна одлука коју су усвојили квази одборници без икаквог легитимитета међу грађанима, имаће далекосежне последице по мир, безбедност и суживот на овим просторима.
„Уједно она је наставак окупације севера од стране Аљбина Куртија, који се уживео у улогу окупационог гаулајтера“, стоји у саопштењу СЛ.
На крају саопштења изнели су захтев да се спровођење овакве одлуке спречи.
„Захтевамо да КФОР, ЕУЛЕКС и представници међународне заједнице најхитније спрече примену ове одлуке, дају простор да се у дијалогу решавају отворена питања, а тиме и сачува мир на овим просторима. Спречавање оваквих потеза Приштине, и Куртијевих одборника било би у складу са захтевима међународне заједнице да се зауставе све акције које подривају процес дијалога“, закључују из Српске листе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала