- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Америчка нуклеарна подморница кренула ка Јужној Кореји

© AFP 2023 / ANDY BUCHANANНуклеарна подморница Велике Британије
Нуклеарна подморница Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Пратите нас
Нуклеарна подморница америчке ратне морнарице стигла је недавно на острво Гуам у Пацифику, што би могло да буде прво путовање такве подморнице ка Јужној Кореји од осамдесетих година прошлог века, а све у оквиру споразума Сеула и Вашингтона потписаног у среду, тврди „Вашингтон тајмс“.
Нуклеарна подморница „УСС Мејн“ накратко је стала у Гуаму 18. априла, саопштила је америчка морнарица.
Пут је дошао у време када су председник САД Џозеф Бајден и његов колега из Јужне Кореје Јун Сук Јеол објавили нови споразум којим се Сеулу даје већа улога у планирању нуклеарног одвраћања Северне Кореје.
„Вашингтонска декларација“ има за циљ да ојача традиционалну америчку политику „проширеног одвраћања“ и да разговара о плановима са Јужном Корејом. Споразумом се предвиђа већа присутност америчких нуклеарних снага на Корејском полуострву, „о чему сведочи предстојећа посета нуклеарне подморнице САД Јужној Кореји“, наводи „Вашингтон тајмс“.
Портпарол Пентагона Пет Рајдер одбио је да прецизира када ће први пут подморница са нуклеарним оружјем посетити Јужну Кореју, али је додао да ће предстојећа посета бити изведена са подморницом класе „Охајо“.
Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
РУСИЈА
Медведев упозорава Сеул због Украјине: Шта ћете рећи када се наше оружје појави у Северној Кореји
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала