- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

ММФ позива Европску централну банку да подиже каматне стопе до средине 2024.

© AFP 2023Аранжман предвиђа и подизање раста, конкурентности и стварања здравог економског амбијента
Аранжман предвиђа и подизање раста, конкурентности и стварања здравог економског амбијента - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Пратите нас
Међународни монетарни фонд (ММФ) позвао је данас Европску централну банку (ЕЦБ) да подиже каматне стопе до средине 2024. године у склопу напора да се обузда висока инфлација у ЕУ.
ММФ је позвао и министре финансија земаља ЕУ да спроводе строгу фискалну политику, преноси Ројтерс.
Шеф европског одељења Међународног монетарног фонда Алфред Камер је највише забринут због инфлације, која је према његовим речима "порез на сиромаштво".
"Наша главна препорука је обуздавање инфлације, а то значи да морамо да користимо инструменте монетарне политике. ЕЦБ треба да спроводи строгу политику на дуже време, процењујемо до средине 2024. године, да би обориле инфлацију на жељену бројку од два одсто у 2025. години", рекао је Камер.
У марту 2023. године је инфлација у 20 земаља ЕУ који користе евро износила 6,9 одсто у односу на исти месец лане.
Базна инфлација је била још већа и износила је 7,5 одсто.
ЕЦБ је од средине 2022. године до марта 2023. драстично повећала каматне стопе са нуле на 3,5 одсто, али мало ко је очековао да ће се ова политика наставити и након 2023. године.
Министри финансија земаља ЕУ треба да подрже напоре ЕЦБ тиме што ће спроводити строжију фискалну политику, додао је Камер.
Земље ЕУ нису успеле да значајно смање буџетске дефиците зато што су продужили финансијску подршку грађана због високих цена енергије.
ЕЦБ предлаже да сада, када су цене за енергију ниже, владе престану да на тај начин подржавају своје грађане или их бар боље усмере помоћ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала