- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

„Не знам да ли ћете ми веровати“: Унука јасеновачке жртве осећала ужасну патњу предака – од рођења

© Sputnik / Лола ЂорђевићКонференција о Јасеновцу "Јасеновац, Аушвиц Балкана – преживела деца логораши сведоче"
Конференција о Јасеновцу Јасеновац, Аушвиц Балкана – преживела деца логораши сведоче - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Пратите нас
Име једног од јасеновачких страдалника, Данијела Исака Данона, задало је обавезу и предодредило живот његове унуке – Данијеле Данон. Данијел на хебрејском значи „Бог је мој судија“ и у складу са тим, али и са урођеним сазнањем о мученичком страдању 60 чланова њене фамилије, живи Данијела.
Она је генерални секретар Савеза јеврејских општина Србије. Носи име по свом деди – рабину Данијелу, страдалнику из Јасеновца.
Данијела нам прича да је, иако је реч само о симболици, значај дединог и њеног имена прати кроз читав живот. Она настоји да га води у складу са моралним критеријумима који су јој пренети од њених родитеља, који су такође на својој кожи искусили страх и страдање.
© Sputnik / Лола ЂорђевићДанијела Данон,
Данијела Данон, - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Данијела Данон,
Данонова је, бар тако осећа, освестила у себи сазнање да је потомак мученика Јасеновца и Холокауста и пре него што је сазнала за себе. Каже нам да се са сазнањем о смрти практично и родила, а да је ужас проживљен од стране њених предака генетски урезан у све потоње нараштаје.
Не знам да ли ћете ми веровати ако вам кажем да сам ја несвесно била свесна свега тога, пре него што сам о томе било шта сазнала. Ја бих то назвала генетским памћењем. Моји родитељи су преживели смрт најближих, бег, скривање. Шездесет чланова моје шире фамилије страдло је по логорима и хтели – не хтели, носите тај осећај страха, или чак кривице што сте преживели. Ја сам још као врло мала имала осећај шта је то смрт, прича Данонова за Спутњик.
© Sputnik / Лола ЂорђевићМаљ који је коришћен за убијање заточеника логора Јасеновац
Маљ који је коришћен за убијање заточеника логора Јасеновац - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Маљ који је коришћен за убијање заточеника логора Јасеновац
Име и вера, али и терет ужаса из прошлости њене фамилије, предеодредили су Данијелин живот и усмерили је. Каже да је име води кроз неке моралне стандарде, а да је и сам јудаизам религија која инсистира на етичким критеријумима.
Ипак, нема одговор на питање да ли потомци жртава усташких и нацистичких џелата могу пронаћи свој мир:

Не знам да ли се може пронаћи мир. Сваки пут кад чујете нешто негативно о Јеврејима, то је као окидач. Увек постоји један латентни страх, јер ко нам гарантује да ово неће да се понови. Ми живимо у једном врло кратком периоду мира и непрогањања Јевреја – свега неких четрдесет година, док прогањања трају две хиљаде година. Немате земљу из које Јевреји нису истерани у неком историјском периоду.

Поред Данијеле Данон, на првој Међународној научној конференцији „Јасеновац – Аушвиц Балкана“ ове недеље у Београду, говорили су и председавајући скупа Гојко Рончевић Мраовић, дете из логора смрти и директор Института „Диана Будисављевић“ за истраживање дечјих логора смрти; Барак Габор – потомак Ризе Адлера, али и стручњаци попут једног од највећих светских познавалаца теме Холокауста, професора Гидеона Грајфа; Јоханеса Солберга, теолога из Шведске; Мишела Главића, историчара из Канаде; Драгољуба Ацковића, генералног секретара Европске ромске уније; Сабурате Мукерџија, професора са Универзитета у Њу Делхију и многих других.
© Sputnik / Лола ЂорђевићГојко Рончевић, преживело дете из логора Јастребарско
Гојко Рончевић, преживело дете из логора Јастребарско  - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Гојко Рончевић, преживело дете из логора Јастребарско
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала