- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Радно време за првомајске празнике: Детаљан списак - ко ради, а ако празнује

© Sputnik / Лола ЂорђевићГужве у тржном центру на Црни петак
Гужве у тржном центру на Црни петак - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Пратите нас
Први и други мај у Србији се обележавају нерадно. Већина банака, поштанских експозитура и државних шалтера неће радити за првомајске празнике, док ће тржни центри и београдске пијаце пословати по стандардном радном времену. Паркирање у зонираним деловима престонице биће бесплатно.
Обавезе у банкама, поштама, на државним, градским или општинским шалтерима, требало би да се обаве до петка, јер ће већина запослених у овим установама поново на свом радном месту бити тек у среду, 3. маја.

Радно време тржних центара

Током оба дана обележавања Међународног празника рада, 1. и 2. маја, сви тржни центри радиће по уобичајеном радном времену.

Радно време супермаркета

Са великим ланцима супермаркета ситуација је другачија, осим са онима који се налазе у склопу тржних центара и који ће радити као и ти тржни центри.
Наиме, један део хипермаркета неће уопште радити током 1. маја, док ће други радити тог дана од 7 до 14 часова. Другог маја, као и у недељу, 30. априла, сви раде уобичајено радно време.

Радно време пијаца

Све пијаце које послују у саставу ЈКП „Београдске пијаце“, у понедељак и уторак 1. и 2. маја, радиће по уобичајеном радном времену од 06 до 19 часова. Пијаца „ОТЦ“- Нови Београд, популарни „Бувљак“ у понедељак 1. маја неће радити, док ће од 2. маја, радити у складу са летњим режимом рада од 08 до 20 часова. Гараже и паркинг простори за кориснике и посетиоце пијаца током празника радиће по устаљеном режиму.

Поште

Првог и другог маја радиће само дежурне поште - 72 објекта у Београду и другим градовима. Београдска Главна пошта у Таковској 2 и поште на граничним и административним прелазима радиће неизмењено – нон-стоп. Пошта на аеродрому Никола Тесла дежураће од 8 до 15 часова.
У понедељак 1. маја, радиће поште у тржним центрима у Београду, Крагујевцу, Панчеву, Сремској Митровици и поште које се налазе у оквиру ланаца хипермаркета који раде тог дана. Ове поште биће отворене и у уторак 2. маја, када ће дежурати и друге поште у Београду и свим већим градовима и туристичким центрима у земљи.

Јавни градски превоз – ред вожње

У понедељак, првог маја, јавни градски превоз саобраћаће по недељном реду вожње, а у уторак другог маја, по суботњем.

Паркирање у зонираним деловима града

Што се тиче паркирања у зонираним деловима главног града, оно ће бити бесплатно практично три и по дана у низу. Наиме, паркирање се суботом плаћа до 14 часова, недељом је иначе бесплатно, а овај пут биће и 1. и 2. маја, с обзиром на то да су то празнични дани.

Такси службе

Што се таксија тиче, вожња ће се већ од суботе од 22 часа па све до среде ујутру наплаћивати по скупљој тарифи. Наиме, такси је иначе скупљи увече до 22 часа, а затим следи недеља, када је такође скупље тарифира, а онда и два празнична дана, када исто важи ова, за 20 одсто скупља тарифа.

Бензинске станице

Бензинске станице у време празника раде 24 сата на државним путевима I и II реда и општинским путевима на територији града Београда, а остале бензинске станице у граду најмање од 6 до 20 сати.

Школе и вртићи

Током празничних дана неће радити ни школе, ни вртићи. У среду се све враћа на старо.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала