- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: САД су са савезницима извршиле ерозију светске безбедносне архитектуре

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Пратите нас
Вашингтон и његови савезници су извршили озбиљну ерозију светске безбедносне архитектуре у покушајима да одрже глобалну доминацију, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на седници министара одбране држава-чланица Шангајске организације за садању (ШОС) у Њу Делхију.
„Покушавају да сачувају глобалну доминацију, САД су са савезницима извршили озбиљну ерозију светске архитектуре безбедности. Према њиховој иницијативи је покренут процес слома и демонтаже кључних споразума о контроли наоружања и јачању поверења“, рекао је Шојгу.
Подсетио је да је Вашингтон у почетку једнострано прекинуо дејство совјетско-америчког Споразума о противракетној одбрани, отказао ратификацију Уговора о адаптацији споразума о обичним оружаним снагама у Европи, а затим је и напустио Споразум о ликвидацији ракета средњег и краћег домета и Споразум о отвореном небу.
Руски министар одбране је навео да се данашњи састанак са колегама из Шангајске организације за сарадњу (ШОС) одржава у време изузетно нестабилне међународне ситуације.
„Дешавају се кардиналне, динамичне и неповратне промене у процесу успостављања новог мултиполарног света. Овоме се активно супротставља колективни Запад“, истакао је министар одбране Русије.
Он се осврнуо и на то да САД формирају у Азијско-пацифичком региону фронт за обуздавање Кине, као и на то да су радикалне екстремистичке групе, које су се учврстиле на територији Авганистана, појачале акције у суседним републикама.
„То захтева од нас јасну координацију и јачање напора да се супротставимо тероризму, сепаратизму и екстремизму, као и да предузмемо мере за стабилизацију ситуације у региону", рекао је Шојгу.
Шојгу је истакао да је неопходно да се у оквиру ШОС-а развије механизам размене информација у сфери војне безбедности и сарадње са акцентом на спровођење заједничких обука.
Војници тенковског батаљона моторизоване пешадије Балтичке флоте током војне вежбе у Калињинградској области - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
РУСИЈА
Русија подиже борбену приправност својих база у Киргизији и Таџикистану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала