- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјинкама одузимају децу у Европи – оне траже помоћ од Русије

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у базу фотографијаБеженцы с детьми из города Славянск перед отправкой на авобусах из пригорода Донецка на территорию России
Беженцы с детьми из города Славянск перед отправкой на авобусах из пригорода Донецка на территорию России - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Пратите нас
Сталној мисији Русије при УН обратило се много људи који су тражили помоћ како би вратили децу коју су им одузеле власти у Европи, а међу лицима која су се обратила руској страни су и избеглице из Украјине, саопштио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

„Реагујући на апеле које смо добили, ми смо на крају одлучили да објављујемо информације о проблемима са одузимање деце украјинским избеглицама на нашим друштвеним мрежама на енглеском језику са хештегом #EuropeStealsChildren. Такође је направљена посебна мејл адреса europestealschildren@gmail.com. Услов за објављивање био је јасан пристанак лица које се обратило“, саопштио је Пољански на Телеграму.

Како је истакао, стално представништво Русије при УН за месец дана добило је „много захтева за помоћ, и то не само од украјинских избеглица“.
По речима Пољанског, постало је очигледно да је крађа деце у осетљивим слојевима становништва и њихова експлоатација – „систематски европски проблем који на Западу не желе да виде“.
„До сада смо објавили апеле Украјинки Емилије Журба (Финска), Тамаре Зандфос (Немачка), Оксане Буратевич (Немачка), Јулије Панасенко (Шпанија), а такође смо генералном секретару УН предали писмо Пољакиње Бригиде Адамске која живи у Великој Британији“, навео је руски дипломата.
Истовремено је додао да су се сва поменута лица суочила са неприхватљивим поступањем локалних власти, док се деца која су им одузета налазе у прихватилиштима у незадовољавајућим условима.
„Притом, њихова дипломатска представништва само слежу раменима и алудирају на осетљив 'политички' контекст. Са становишта људскости веома је тешко одбацити њихове проблеме, иако добро знам да то нема директне везе са нашим радом. Судећи по првим одзивима, наше објаве су направиле велику буку у тим земљама, и заиста желимо да верујемо да ће то помоћи да се деца врате мајкама“, рекао је Пољански.
Седиште УН у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2023
Небензја: Запад није забринут због судбине деце коју Кијев доводи из Донбаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала