Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић разоткрио Куртијеву намеру: То би довело до недвосмисленог сукоба са страшним последицама

© Tanjug / Страхиња АћимовићПредседник Србије Александар Вучић у посети Сокобањи
Председник Србије Александар Вучић у посети Сокобањи - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је током обиласка Сокобање да је премијер приштинских институција Аљбин Курти одлучио да отвори мост на Ибру у Косовској Митровици како би Албанци из јужног дела града преузели северни, који је насељен Србима. Вучић је додао да би то довело до недвосмисленог сукоба са страшним последицама.
"Да знате, данас је окупациони гаулајтер на северу КиМ Аљбин Курти донео одлуку, после само неколико дана од оних срамних лажних избора које су одржали, да отворе мост који је био брана и чувар интереса нашег народа на северу КиМ, не би ли Албанци из јужне Митровице преузели и северну Митровицу. То је њихова дугогодишња идеја и много година се наш народ томе супростављао", казао је Вучић.
Истакао је да Курти то правда тиме како наводно не желе у Митровици гето већ отворене градове, а што ће лако да му прође западних представника, иако једино жели да протера Србе са КиМ.
Вучић је касније током обиласка Зајечарског округа, рекао да би то би довело до недвосмисленог и брзог сукоба на северу Косова са страшним последицама.
„Ако је једини смисао да нас увуче у неки рат, ја то не разумем, зар немаш неке друге снове, да људи имају већу плату од 450 евра колика је сада у албанским срединама“, рекао је Вучић.
Председник Србије је додао да је чудно што неко то ради баш пред нову рунду дијалога 2. маја.
„Зато су служили ови избори, сада неки могу да пређу мост из јужне у северну Митровицу да гласају“, рекао је Вучић.
Курти по сваку цену желе сукобе , а ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да сачувамо мир, додао је Вучић.
Он је нагласио да пред 2. мај и наставак дијалога у Бриселу има само једну поруку за Приштину, а, како је рекао то ће се наставити и после:

"Немојте ни да сањате да ћете успети у својим наканама да протерате или уништите Србе из било којег дела Косова и Метохије - у том случају знаћемо шта да чинимо".

"Србија неће у НАТО"

Председник Србије је рекао и да наредне две године за Србију неће бити лаке.
"Нама предстојеће две године свакако неће бити лаке, због притисака, свега. Србија је ретка земља која има самосталну политику. Видели сте последњих дана притиске од оних који би волели да Србија не буде независна", казао је Вучић.
Поновио је да је Србија једна од ретких земаља која има независну и војно неутралну политику, као и да ће то остати док је он председник.
"Док сам ја председник нећемо ни у НАТО нити и у један војни блок. То је наш избор. Сви они који ми свакодневно соле памет и који тврде да су паметнији него ја и све знају, видели су се са страним државницима и знају шта је најбоље. Ја не могу да пређем преко жеље народа. Желим да имамо најближе односе са онима који су нас напали 1999. године, али морамо да имамо неке линије које нећемо да пређемо. Србија ће сам да брани своје људе", поручио је Вучић.

Што вам се толико жури - изгледа да нису сигурни како ће да буде у Украјини

На питање како коментарише аспирације тзв. Косова да постане члан НАТО-а, Вучић је рекао да то неће бити лако, јер у Алијанси постоје четири земље - непризнавачи.
„Чак и ако једну земљу наговоре да постане признавач, врло снажан отпор ће постојати код Шпаније, али и код неких земаља признавача, попут наших пријатеља, браће и сестара из Мађарске“, рекао је Вучић и истакао да то ни на који начин не зависи од Србије.
Он је рекао да се Приштини жури и да показује превелику нервозу.
„Што вам се толико жури? Што сте толико нервозни? Негде им се жури. Изгледа да нису баш сасвим сигурни како ће то да изгледа у Украјини, па да пожуре што пре, а и наравно да се на Србију изврши додатни притисак, не би ли Србија била крива за све, не би ли Курти могао да глуми Зеленског“, навео је Вучић.
Председник Србије је поручио да је на Београду да проба да стиша страсти и да разговара са Кфором.
„Да пробамо да зауставимо немире, али човек (Курти) свакога дана производи догађаје који треба да изазову хаос. Мени не може да падне на памет шта је то што сутра може да уради, али верујте ми да он има већ три нове идеје како ће да загорча живот Србима и како да их отера. То им је једина политика. Другу политику немају. Само се питам када ће то ови са Запада да виде, ако уопште буду хтели да виде“, рекао је Вучић.
Коментаришући одлуку Савета Европе да започне процедуру учлањења тзв. Косова у ту организацију, истакао је да је то „једна посебна срамота“, те да се никада у историји тако нешто није десило.
„Мисле да могу све, али дочекаћемо тренутак када ће се успоставити нешто другачији односи снага, у смислу већег поштовања међународног јавног права, него што је данас случај“, закључио је Вучић.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
СРБИЈА
Вучић ексклузивно за Спутњик: Добро сам, идем у обилазак Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала